V Gdansku odhalili sochu Jána Pavla II. s Ronaldom Reaganom

TASR
15.7.2012 08:35

V severopoľskom Gdansku odhalili v sobotu novú sochu, zobrazujúcu bývalého pápeža Jána Pavla II. a amerického exprezidenta Ronalda Reagana.

V Gdansku odhalili sochu Jána Pavla II. s Ronaldom Reaganom
SITA

Obaja muži sa tešia medzi Poliakmi veľkej úcte okrem iného ako osobnosti, ktoré dopomohli k pádu komunistického režimu v Poľsku a celej východnej a strednej Európe.

Bronzová plastika zachytáva Jána Pavla II. a Reagana v mierne nadživotnej veľkosti, ako kráčajú v spoločnom rozhovore. Bola vytvorená na základe fotografie, ktorú urobil fotoreportér agentúry AP počas pápežovej návštevy USA v roku 1987.

Na odhalení sochy v prímorskom parku v Gdansku sa zúčastnilo asi 120 bývalých aktivistov protikomunistického odborového hnutia Solidarita. Gdansk je rodiskom niekdajšieho vodcu Solidarity a neskoršieho poľského prezidenta Lecha Walesu.


Na sochu sa zložili početní bývalí väznení disidenti a členovia Solidarity. Zhruba 200.000 zlotých (47.500 eur) potrebných na vytvorenie diela zhromaždili asi za štyri roky. Mnohí z darcov si mohli dovoliť len veľmi nízke príspevky, keďže žijú len z malých dôchodkov, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok