Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cestný senzor deteguje vozidlá, ktoré nadmerne znečisťujú ovzdušie

Cestný senzor deteguje vozidlá, ktoré nadmerne znečisťujú ovzdušie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe máme zariadenia, ktoré odhalia vozidlá prekračujúce povolenú rýchlosť alebo senzory, ktoré zistia príliš hlučné vozidlá. Vedci však pracujú na novom senzore, ktorý by sa mohol použiť pre detekciu automobilov, ktoré svojimi výfukovými plynmi nadmerne znečisťujú ovzdušie.

Nový senzor bol vyvinutý tímom výskumníkov z rakúskej Technickej univerzity v Grazi (TU Graz) ako súčasť projektu European CARES (City Air Remote Emission Sensing). Senzor obsahuje vidlicu s dvomi hrotmi, ktoré sú nastavené tak, aby s využitím laserových impulzov vibrovali. Keď častice výfukových plynov od prechádzajúcich vozidiel prejdú medzi týmito hrotmi, vibrácie častice rozochvejú, čo spôsobí, že každá z nich vydá zvukový signál.

Čím je väčší počet prítomných častíc vo vzduchu medzi hrotmi, tým hlasnejší bude zvukový signál. Ak sa senzor skombinuje s kamerou, ktorá zachytáva evidenčné čísla vozidiel, operátori by mohli zistiť, ktoré jednotlivé osobné automobily, nákladné vozidlá alebo motocykle prekračujú povolenú úroveň emisií. Majitelia vozidiel, ktoré sa dopustili priestupku, by mohli dostať pokutu alebo by sa im zakázal vstup do oblastí citlivých na životné prostredie alebo by sa voči takýmto vozidlám dali spraviť iné opatrenia.

Cieľom senzorov je monitorovanie emisie vozidiel v mestách a zónach citlivých na životné prostredie bez toho, aby sa muselo zasahovať do plynulosti premávky. Očakáva sa, že senzory by mohli byť pripravené na výrobu do konca roka 2022. V pláne je ich okamžitá inštalácia na cestách v mestách pridružených k projektu CARES, ako sú Miláno, Praha či Krakov.

Vedci vyvinuli novú senzorickú technológiu detekcie emisií vozidiel na cestách, ktorá by mohla pomôcť zlepšiť kvalitu ovzdušia v mestách.