Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladací zámok na bicykel ZiiLock otvorí odtlačok prsta majiteľa

Skladací zámok na bicykel ZiiLock otvorí odtlačok prsta majiteľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje čoraz viac zámkov na bicykle, ktoré umožnia otvorenie prostredníctvom biometrickej technológie snímania otlačkov prsta. Doteraz sa to však týkalo takmer výhradne takzvaných U zámkov. No tí, ktorí hľadajú kompaktnejší spôsob modernej ochrany, môžu siahnuť po novom skladacom zámku ZiiLock.

Vývojári skladacieho zámku ZiiLock ho označujú za „prvý skladací zámok na bicykel s biometrickou technológiou na svete“. Pre jeho otvorenie teda stačí, aby majiteľ bicykla priložil svoj prst na snímač integrovaný v zámku. Pre naskenovanie odtlačku prsta stačí polovica sekundy. Zámok sa dá tiež otvoriť cez Bluetooth pripojenie stlačením tlačidla v sprievodnej mobilnej aplikácii pre operačné systémy iOS a Android. Ak by však kvôli vybitej batérii obidva spôsoby zlyhali, stále je možnosť otvorenia zámku klasickou metódou pomocou kľúča.

Skladací zámok na bicykel ZiiLock.

Do vnútornej pamäte zámku ZiiLock je možné uložiť až 20 rôznych odtlačkov prstov, takže bicykel môžu používať viacerí cyklisti. Okrem toho vie používateľ prostredníctvom mobilnej aplikácie povoliť dočasný prístup aj iným ľuďom, ktorí tak môžu využiť Bluetooth signál zo smartfónu pre otvorenie zámku.

Zámok má v sebe tiež zabudovaný detektor pohybu, ktorý používateľov zašle textové upozornenie v prípade, ak sa niekto pokúša hýbať so zamknutým bicyklom. Navyše ak používateľ zabudne, kde svoj bicykel odstavil, funkcia určenia GPS polohy mu zobrazí miesto zámku na mape mesta.

Skladací zámok na bicykel ZiiLock.

Samotný skladací zámok ZiiLock je vyrobený z tyčí tvrdenej ocele so šírkou 6,5 mm, ktoré sú spojené nitmi s priemerom 7 mm. Po rozložení dosahuje zámok dĺžku 98 centimetrov. Zámok by pritom mal údajne odolať hydraulickému strihaču s deštruktívnou silou až 12 ton, je tiež odolný voči vŕtaniu a páčeniu. Gumový poťah pomáha chrániť povrch bicykla.

Elektronický modul v zámku je medzitým odolný voči vode v kategórii IP69, čiže môže byť ponorený do hĺbky 1 metra po dobu 30 minút. Bezdrôtová Bluetooth komunikácia je zabezpečená vojenským štandardom šifrovania AES 256. Lítiová batéria v zámku by na jedno nabitie mala vydržať dlhšia ako tri mesiace.

Nový skladací zámok ZiiLock sa dá získať za 88 EUR dolárov prostredníctvom podpory prebiehajúcej start-up kampane na portáli Indiegogo. Maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 159 dolárov. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v novembri 2019.

Skladací zámok na bicykel ZiiLock.