Lety v Hongkongu obnovujú, z ich blokovania vinia demonštrantov

TA3 TASR
13.8.2019 06:35

Hongkonské letisko postupne obnovuje prevádzku po odstávke, ktorú si vynútili demonštrácie prodemokratických aktivistov. Lietadlá ale nebudú vždy odlietať a prilietať v plánovaných časoch. Demonštranti budú v protestoch pokračovať.

Letisko v Hongkongu zrušilo v pondelok neodbavené lety po tom, ako sa tam v príletových halách zišlo vyše 5000 protestujúcich. Letisko obvinilo demonštrantov z blokovania odletov. Ako napísala agentúra Reuters, presný dôvod uzatvorenia letiska nebol jasný, keďže šlo o pokojnú demonštráciu. Väčšina z protestujúcich odišla krátko po polnoci a v utorok ráno miestneho času sa tam nachádzalo zhruba 50 demonštrantov.

Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific uviedla, že v utorok ráno bolo stále zrušených vyše 200 letov. Protestujúci uviedli, že na hongkonské letisko sa plánujú v utorok popoludní vrátiť, aby v demonštráciách pokračovali. Podľa AFP nie je jasné, či sa demonštranti vrátia vo veľkom počte a ani to, či im to letisko umožní.

Mnohí z demonštrantov kritizovali postup polície, ktorá v nedeľu použila proti davu z blízkej vzdialenosti slzotvorný plyn a nesmrtiacu muníciu. Hongkonské demonštrácie a nepokoje nevykazujú žiadne znaky zoslabenia - ani po dvoch mesiacoch, ako ich vyvolal kontroverzný návrh zákona umožňujúci vydávanie obyvateľov Hongkongu podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok