Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci skúmajú zlepšenie rovnováhy s robotickým chvostom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V živočíšnej ríši pomáhajú chvosty zvieratám s lepším balansom alebo s uchopením predmetov. Ľudia takú vymoženosť nemajú a tak sa vedci z japonskej univerzity Keio rozhodli postaviť robotický chvost, ktorý by mohol nositeľom pomôcť so zlepšením rovnováhy a teda aj pohyblivosti.

Novo vyvinutý protetický chvost s označením Arque je inšpirovaný štruktúrou konca chvosta morských koníkov, ktorý tvoria pružné kĺby formujúce spojené stavce. Pohyb prebieha s pomocou pneumatických umelých svalov, ktoré vyplňujú dutiny.

Prototyp robotického chvosta má dĺžku 71 cm, hrúbku 11,5 cm a váži 1,6 kilogramu. Jeho špeciálna konštrukcia však umožňuje vytvorenie dlhších alebo kratších chvostov. Pre ovládanie svalov sa používa vzduchový kompresor, ktorý umožní pohyb chvosta v ôsmich rôznych smeroch. To znamená, že chvost nie je samostatným nositeľným zariadením, ale v budúcnosti by sa technológia pohybu dala vylepšiť tak, aby sa ním mohol stať.

Robotický chvost Arque by mohol pomôcť so zlepšením rovnováhy nositeľa.

V prípade robotického chvosta Arque by sa ťažisko nositeľa mohlo dať zmeniť švihaním chvosta, rovnako ako je to u opíc, ktoré skáču z jednej vetvy na druhú a počas skoku pomocou pohybu chvosta udržiavajú rovnováhu. Na hornej časti tela nositeľa Arque je umiestnený snímač, ktorý odhaduje jeho ťažisko a podľa toho sa určí pozícia robotického chvosta. To by mohol pomôcť zlepšiť celkovú pohyblivosť nositeľa alebo zvýšiť mobilitu telesne slabším ľuďom.

Tím vedcov hovorí, že chvost Arque by tiež mohol poskytnúť realistickejšiu hmatovú spätnú väzbu pre ľudí vo virtuálnom realite, aby mohli lepšie upraviť svoju rovnováhu podľa diania vo virtuálnom svete. Napríklad pri virtuálnej chôdzi proti silnému vetru.