Zahynuli pri výbuchu jadrového pohonu. S vedcami sa lúčili tisíce ľudí

TA3 TASR
12.8.2019 15:29

Tisícky ľudí sa v pondelok v ruskom meste Sarov zúčastnili na pohrebe piatich ruských jadrových inžinierov, ktorí zahynuli vo štvrtok pri výbuchu počas testovania novej rakety. V Sarove sa nachádza hlavné ruské výskumné centrum jadrových zbraní.

Ruské ministerstvo obrany spočiatku tvrdilo, že explózia na testovacej lokalite vojenského námorníctva Njonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti zabila dve osoby a ďalších šesť zranila. Štátom kontrolovaný atómový koncern Rosatom ale neskôr priznal, že pri incidente zomrelo päť jeho pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby.

Rosatom ďalej oznámil, že výbuch nastal vo chvíli, keď inžinieri testovali "jadrový zdroj pohonu" pre raketu. Miestne úrady v neďalekom meste Severodvinsk informovali o krátkom náraste úrovne radiácie nad bežný priemer, ku ktorému došlo po výbuchu. V súvislosti s výbuchom bude pre lodnú dopravu mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu.

Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity. Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov zdôraznil, že nebol dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok