Živel si vyžiadal ďalšie obete. Tajfún Lekima spustošil časť Číny

TA3 TASR
11.8.2019 07:47

Na najmenej 28 mŕtvych sa v nedeľu zvýšil počet obetí tajfúnu Lekima, ktorý zasiahol východnú Čínu. Dvadsať ďalších ľudí je nezvestných po tom, ako prívalové dažde vyvolali zosuv pôdy, informovala s odvolaním sa na štátne médiá agentúra Reuters.

Supertajfún Lekima udrel na pevninu v provincii Če-ťiang v sobotu ráno, keď ho sprevádzal vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť takmer 190 kilometrov za hodinu. V regióne evakuovali podľa čínskych médií viac než milión ľudí, z toho 253.000 v Šanghaji, a značne narušená bola aj doprava, keď zrušili tisíce letov a pozastavili prevádzku vlakov. Tajfún poškodil v Če-ťiangu vyše 173.000 hektárov plodín a 34.000 domov, uviedli provinčné úrady. Hospodárske škody odhadli na 14,57 miliardy jüanov (1,84 mld. eur), informovala štátna tlačová agentúra Sinchua.

K smrtiacemu zosuvu pôdy došlo približne 130 kilometrov severne od pobrežného mesta Wen-čou, keď sa zrútila prírodná hrádza v oblasti, kde napadalo 160 milimetrov zrážok za tri hodiny, vyplýva zo správy štátnej televízie CCTV. Do nedele podľa CCTV obnovili dodávky elektriny do časti postihnutých domov, pričom prevádzku obnovili aj na niektorých úsekoch železníc.

Lekima, deviaty tajfún v Číne od začiatku tohto roka, sa presúva na sever a očakáva sa jeho druhý prechod nad pevninu na pobreží provincie Šan-tung, čo spôsobí opätovné narušenie leteckej dopravy, uviedla Sinchua. Niektoré diaľnice medzi Šanghajom a Šan-tungom už uzavreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok