Prezident s predsedami strán hľadá riešenie po páde vlády

SITA
17.10.2011 07:59

Prezident očakáva od dnešného stretnutia s lídrami parlamentných strán rozhodnutie o tom, či niekto bude schopný zostaviť väčšinovú vládu.

Prezident s predsedami strán hľadá riešenie po páde vlády

Gašparovič v piatok odmietol odvolať vládu Radičovej a následne ju poveriť vykonávaním funkcií do marcových predčasných volieb. Prezident očakáva od dnešného stretnutia s lídrami parlamentných strán rozhodnutie o tom, či niekto bude schopný zostaviť väčšinovú vládu, prípadne aj vládu menšinovú a do úvahy prichádza aj to, že prezident sám vymenuje úradnícku vládu.

Smer-SD však ešte v piatok vyhlásil, že nepodporí žiadnu vládu, ani rekonštruovanú zo strán bývalej vládnej koalície a ani úradnícku vládu. Ako uviedol predseda strany Robert Fico, variant úradníckej vlády je nemožný. Politicky najčistejšie riešenie je podľa Fica poverenie Radičovej, aby jej vláda bez ministrov SaS pokračovala do marca. „Takáto vláda nemusí predstupovať pred parlament a žiadať o dôveru a súhlas s programovým vyhlásením vlády,“ povedal predseda Smeru-SD. Strana nemá záujem vstúpiť do žiadnej rekonštruovanej vlády do marca a nemá záujem ani iným spôsobom sa zúčastňovať na vytváraní novej vlády, ktorá má byť do marcových parlamentných volieb.

Zvyšky vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sa po vyslovení nedôvery vláde dohodli, že budú ďalej pokračovať vo vládnutí bez ministrov SaS. Už si rozdelili aj ich posty. Ministerstvo obrany malo prejsť pod Mikuláša Dzurindu, ministerstvo hospodárstva pod rezort financií, ministerstvo kultúry pod vicepremiéra Rudolfa Chmela a ministerstvo práce pod rezort sociálnych vecí. Podľa informácií agentúry SITA prezident nesúhlasí s tým, aby si strany menšinovej vlády delili ministerstvá podľa svojich dohôd a pravdepodobne poverí vedením rezortov SaS iných ministrov ako sa dohodli tri vládne strany.

Spoločné rokovanie sleduje reportér Martin Linhart.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok