Ničivý tajfún Lekima zasiahol Čínu, hlásia obete i nezvestných

TA3 TASR
10.8.2019 08:46

Najmenej 13 ľudí zahynulo po tom, čo tajfún Lekima zasiahol v sobotu skoro ráno juhovýchodnú časť Číny. Ďalších 16 osôb je nezvestných. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske médiá.

Supertajfún Lekima sprevádzaný vetrom dosahujúcim rýchlosť takmer 190 kilometrov za hodinu udrel na pevninu v meste Wenling v provincii Če-ťiang. V dôsledku silného vetra sa zrútilo viac ako 200 domov a ďalších 3200 budov bolo poškodených.

Podľa čínskych médií úrady pred Tajfúnom evakuovali viac ako milión ľudí, z toho 253.000 v Šanghaji. Okrem toho bolo nevyhnutné zrušiť 2100 letov a pozastaviť prevádzku viacerých vlakov a trajektov. Čína vydala v piatok v súvislosti s tajfúnom výstrahu červeného stupňa, ktorá je najvyššia v štvorstupňovom systém varovania. V sobotu ráno ho však znížila na oranžový, keďže sa znížila rýchlosť vetra.

Tajfún už v piatok zasiahol severný cíp Taiwanu, kde deväť ľudí utrpelo zranenia, tisícky domácností dočasne pocítili výpadky v dodávkach elektrickej energie a zrušených bolo viac ako 500 letov. Vlani v septembri udrel na pevninskú Čínu tajfún Mangkhut a úrady pred ním evakuovali viac ako dva milióny ľudí. Mangkhut predtým vyčíňal v Hongkongu a Macau, pričom na severe Filipín si vyžiadal 59 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok