Fotogaléria: Richard Gere navštívil loď s migrantmi, uviazla v mori

TA3 TASR
9.8.2019 19:48

Svetoznámy americký filmový herec Richard Gere navštívil zachránených migrantov na palube humanitárnej lode Open Arms, ktorá je uviaznutá v Stredozemnom mori už vyše týždeň, a priniesol okrem iných zásob aj škatule s ovocím. Pomoc migrantom poskytol v období vážnej debaty o prisťahovalectve, ktoré európske štáty nie sú schopné vyriešiť.

Ušli z vojnou postihnutej Líbye

Americká filmová hviezda priviezla na člne aj potraviny a ďalšie zásoby, ktoré potrebuje 121 ľudí na palube Open Arms, záchrannej lode plávajúcej v medzinárodných vodách neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa. Lodi totiž nedovolili zakotviť v Taliansku ani na Malte. Tieto dve krajiny chcú, aby ostatné členské štáty Európskej únie prijímali viac migrantov prichádzajúcich po mori.

Herec sa rozprával s viacerými migrantmi, ktorí ušli z vojnou postihnutej Líbye na pašeráckych člnoch nespôsobilých plavby a ktorých nakoniec zachránili. Medzi týmito migrantmi sa nachádzal muž a jeho dieťa, bábätko. Gere, otec dvoch detí, sa podelil s migrantmi o fotografie svojho malého syna, ktorý sa narodil vo februári. Gere je už dlho známy ako aktivista za ľudské práva a často robí kampane týkajúce sa životného prostredia a výskumu smrteľnej choroby AIDS. Z Číny ho vykázali za obhajovanie ľudských práv v Tibete.

Bol práve v Taliansku

Filmový herec bol práve tento týždeň v Taliansku, a keď sa tam dozvedel správy o ťažkom osude lode, skontaktoval sa so španielskou charitatívnou organizáciou Open Arms (Otvorená náruč) a spýtal sa, ako môže pomôcť. Hovorkyňa organizácie to potvrdila agentúre AP. O dva dni bol už Gere na Lampeduse, kde pomáhal nakladať zásoby do člna.

"Najdôležitejšie pre týchto ľudí tu je, aby sa mohli dostať do slobodného prístavu, vystúpiť z lode a začať nový život," povedal Gere. A vyzval svet, aby "bol taký láskavý a pomohol nám aj organizácii Open Arms i týmto migrantom, našim bratom a sestrám".

Ostatné európske krajiny ešte zatiaľ neodpovedali na žiadosť humanitárnej organizácie o vyriešenie patovej situácie okolo záchrannej lode. Medzinárodná organizácia pre migráciu uvádza, že do Európy sa po mori zatiaľ tento rok do 4. augusta dostalo 39.289 migrantov a utečencov, čo je približne o 34 percent menej než za rovnaké obdobie roka 2018. IOM dodala, že ďalších 840 ľudí zahynulo tento rok pri nebezpečných plavbách zo severnej Afriky cez Stredozemné more do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok