Extrémistka Simona dostala podmienku, šírila materiály o nacistoch

TA3 SITA
9.8.2019 16:28

Trest tri roky odňatia slobody podmienečne za rozširovanie a prechovávanie extrémistických materiálov uložil sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 24-ročnej Simone Kamasovej z Bratislavy. Súd vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavreli prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinená žena.

Extrémistka Simona dostala podmienku, šírila materiály o nacistoch
SITA/AP (ilustračné foto)

Symboly esesákov i anjel smrti

Kamasová priznala, že najmenej od 8. mája 2017 na sociálnej sieti pod menom „Simmie White“, postupne zverejnila rôzne videá, grafické a obrazové materiály a vyjadrenia extrémistického charakteru. Upozornila napríklad na článok o Josefovi Mengelem, ktorý robil pokusy na väzňoch v koncentračných táboroch a je považovaný za jednu z najväčších beštií nacistického Nemecka.

Zverejnila aj fotografiu Adolfa Hitlera s tým, ako kŕmi dve srny s textom, že „súcit pre zvieratá je spojený s dobrotou charakteru“. Na videoklip o nacistovi Rudolfovi Hessovi upozornila vyjadrením, že „vždy oddane si po boku vodcu stál a oddane si zastával jeho ideál“. Publikovala aj fotografiu dvoch vojakov v nemeckých nacistických uniformách s nápisom „Postav sa a bráň Európu“.

Do augusta 2018 Kamasová vo svojom byte prechovávala knihu "Mírové dílo Adolfa Hitera", knihu o programe jeho strany NSDAP a publikáciu „Přednášky o holokaustu“. Mala dva mobilné telefóny, ktoré obsahovali okrem iného symboly esesákov, obrázok lebky s prekríženými hnátmi a fotografiu Josefa Mengeleho v nacistickej uniforme, známeho ako anjel smrti. K obrázku Mengeleho Kamasová napísala, že je to „vedec, lekár, genetický inžinier, ktorý urobil mnoho výskumov a pokusov a nezomrelo pritom ani jedno zviera“.

Zhabali jej počítač, mobily i literatúru

Medzi súbormi bol aj obrázok strieľajúceho vojaka s esesáckym symbolom na prilbe. Kamasová v mobile mala tiež fotografiu Alexandra Macha, veliteľa Hlinkovej gardy, ministra vnútra a podpredsedu vlády Slovenského štátu. Bol spoluzodpovedný za perzekúciu slovenských židov a protifašistov. Kamasová k obrázku dala text „Šaňo Mach, vodca náš, svojou gardou od židov nás stráž“. V zbierke extrémistických materiálov mala Kamasová aj piesne slovenských a zahraničných neonacistických kapiel, patriacich do skupiny tzv. White Power Music, v preklade hudba bielej sily.

Na predmetnej internetovej stránke publikovala aj číslo 1488. V symbolike extrémistov sa používa ako spojenie 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu, že „musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí“. Číslo 88 je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“. Svojím konaním Kamasová spáchala zločin a prečin rozširovania extrémistických materiálov.

Verdikt súdu je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinenej, že sa voči nemu neodvolá. Kamasovej zhabali počítač, dva mobily, v ktorých prechovávala extrémistické materiály a literatúru s touto tematikou. Súd určil skúšobnú dobu podmienečného odkladu výkonu trestu na tri roky. Na pojednávanie prišla Kamasová v kratších nohaviciach a oblečená tak, že bolo vidieť rozsiahle tetovanie na nohách, rukách a iných častiach tela. Tetovanie však neobsahovalo extrémistické symboly ako u iných previnilcov, ktorých na ŠTS v Banskej Bystrici za to súdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok