Veľký stožiar už je za čo postaviť, vyzbierali desaťtisíce eur

TA3 SITA
9.8.2019 11:12

Náklady potrebné na výstavbu vlajkového stožiara pred budovou parlamentu sú pokryté. Viac ako 100 ľudí spolu vyzbieralo približne 60 tisíc eur, pričom náklady na tento projekt predstavujú 58 tisíc eur. Informoval o tom vedúci kancelárie národnej rady Daniel Guspan.

Štátny rozpočet nestojí nič

„Ubehli tri týždne, keď sme na základe záujmu verejnosti zriadili číslo účtu, cez ktorý mohli záujemcovia podporiť výstavbu stožiara. K dnešnému dňu je na účte toľko peňazí, koľko je potrebných na pokrytie všetkých nákladov spojených s výstavbou stožiara, osadením vlajky a stavebnými prácami. Kancelária NR SR je preto nútená dnes zastaviť prijímanie ďalších finančných darov,“ priblížil Guspan.

Tento projekt podľa jeho slov nebude stáť štátny rozpočet ani jedno euro. „Ako jedného z iniciátorov ma veľmi teší, že za tak krátky čas dokázali darcovia prispieť sumou, ktorá pokryje všetky náklady. Cítim, že tento projekt je správny a je to dobrá vec. Slovensko sa týmto zaradí medzi množstvo svetových krajín, ktoré sa prostredníctvom tohto symbolu hrdia svojou krajinou,“ objasnil vedúci Kancelárie NR SR. Poďakoval sa všetkým, ktorí na tento účel prispeli a zdôraznil, že to boli ľudia zo širokého spektra, teda nielen z verejnosti, ale aj zo zahraničia. Verejnosť pozval na Deň otvorených dverí NR SR, ktorý bude 1. septembra a počas ktorého bude aj ceremoniálne vyvesenie vlajky na stožiar.

Danko: Nie sú to preteky s veľkosťou

Výstavba stožiara pred budovou Národnej rady SR nie sú podľa predsedu NR SR Andreja Danka preteky s veľkosťou iných stožiarov. Ide o to, aby Slovensko malo svoj stožiar. Povedal to 17. júla s tým, že stožiare sú bežné aj v iných krajinách, nielen v Maďarsku. Informoval, že sám na výstavbu prispel 9 000 eur. Dodal, že ešte pred výstavbou 30-metrového stožiara kontaktovali všetky zodpovedné úrady, vrátane pamiatkarov. Tento proces trval rok, dodal. Bude rád, ak sa stožiar podarí dokončiť 1. septembra. „Žiadna partizánčina sa tu nedeje," povedal vtedy Danko na brífingu pred NR SR.

Na výstavbu stožiara so štátnou vlajkou pred budovou parlamentu prispel okrem Danka a SNS aj poslanecký klub vládnej strany Smer-SD, ktorý na tento účel vyčlenil päťtisíc eur. Informoval o tom hovorca Smeru-SD Ján Mažgút „Iniciatívu predsedu NR SR podporil aj predseda strany Smer-SD Robert Fico osobným darom tisíc eur,"uviedol Mažgút. Strana Smer-SD považuje pozitívne zviditeľňovanie štátnych symbolov a prehlbovanie vlastenectva za správnu štátnu politiku, a preto bude vždy pripravená podobné aktivity podporovať, dodal. Ostatné parlamentné politické strany vo svojich vyjadreniach uviedli, že na výstavbu tohto stožiara finančne prispievať neplánujú.

Realizácia projektu vzbudila veľký záujem verejnosti, preto Kancelária Národnej rady SR zverejnila čísla účtu a tiež podmienky, ktoré musel potenciálny darca splniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok