Opilectvo žiakov je na ústupe. Aj vďaka kontrolám, myslí si MŠ

TA3 TASR
9.8.2019 10:09

Z najnovšieho prieskumu centra vedecko-technických informácií o prežívaní voľného času v online priestore a konzumácii legálnych a nelegálnych drog u žiakov základných a stredných škôl vyplýva, že od roku 2012 výraznejšie klesal počet žiakov, ktorí požívali alkoholické nápoje a zvyšoval sa počet opýtaných, ktorí patrili k abstinentom.

Kedy pili najviac?

Na základe získaných údajov boli vybrané výsledky porovnané so zisteniami z predchádzajúcich výskumov. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Porovnanie dát za roky 2009, 2012 a 2018 ukázalo vzostup počtu respondentov, ktorí pili alkohol často, no zároveň sa znížil počet opýtaných, ktorí tento druh nápojov konzumovali občas a zvýšil sa počet žiakov, ktorí alkoholické nápoje nepili vôbec.

Z podrobnejšej analýzy údajov vyplynulo, že v rokoch 2009 a 2012 patril najvyšší počet opýtaných k príležitostným konzumentom alkoholu, zatiaľ čo v roku 2018 najviac respondentov nepilo tento druh nápojov vôbec. "Hlbšia analýza údajov poukázala na skutočnosť, že v tomto roku pilo alkoholické nápoje omnoho menej žiakov základných a stredných škôl ako v rokoch 2001 a 2003. Zároveň bol zaznamenaný zvyšujúci sa počet opýtaných, ktorí alkohol nekonzumovali vôbec," uviedol rezort školstva.

Najhoršia situácia v oblasti konzumácie alkoholických nápojov bola evidovaná v rokoch 2001, 2003 a 2012, keď alkohol požívali viac než tri štvrtiny opýtaných a k abstinentom patrila približne pätina respondentov. "V tomto roku patrila ku konzumentom alkoholu asi polovica oslovených žiakov, pričom pomer konzumentov alkoholických nápojov a abstinentov bol takmer vyrovnaný," poznamenalo ministerstvo.

Kontroly podnikov či oznámenie rodičom

"Dá sa predpokladať, že pomerne zlú situáciu pomohli zlepšiť rôzne celospoločenské opatrenia, ako sú časté kontroly podnikov predávajúcich alkohol, oznámenie používania alkoholu rodičom a riaditeľovi školy, finančné postihy rodičov i preventívne opatrenia. V uvedenom trende je potrebné naďalej pokračovať," doplnil rezort školstva s tým, že každoročne usmerňuje školy a školské zariadenia prostredníctvom pedagogicko-organizačných pokynov aj v témach prevencie, dáva do pozornosti možnosti podpory a didaktické materiály a informácie pre pedagogických a odborných zamestnancov.

Zároveň ministerstvo školstva prideľuje školám finančné prostriedky na základe výzvy rozvojového projektu Zdravie a bezpečnosť v školách a školským zariadeniam prostredníctvom výzvy Protidrogová prevencia. Téma prevencie alkoholizmu je zahrnutá aj v prierezových témach štátnych vzdelávacích programov. Prieskum sa realizoval na vzorke vybraných žiakov základných a stredných škôl v SR s rovnomerným zastúpením oboch pohlaví. Týkal sa všetkých typov škôl a všetkých krajov SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok