Časť Číny má zasiahnuť tajfún, platí výstraha najvyššieho stupňa

TA3 TASR
9.8.2019 08:55

Čína vydala v piatok varovanie najvyššieho stupňa pred tajfúnom pre pobrežné oblasti v provincii Če-ťiang na východe krajiny.

Tajfún Lekima má pevninu zasiahnuť v sobotu ráno, avšak už v priebehu piatka má v provincii Če-ťiang, meste Šanghaj a okolitých provinciách spôsobiť silné dažde a vietor.

Vietor podľa čínskeho meteorologického ústavu CMA dosahuje v nárazoch rýchlosť 209 kilometrov za hodinu a tajfún postupuje smerom na severozápad rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu. Lekima v piatok prešiel ponad severovýchodnú časť ostrova Taiwan, kde v niektorých oblastiach zatvorili úrady a školy. Severovýchodné pobrežie Taiwanu zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré spôsobilo škody menšieho rozsahu. Obete na životoch alebo zranených si však nevyžiadalo.

Výstraha červeného stupňa, ktorú Čína v súvislosti s tajfúnom vydala, je najvyššia v štvorstupňovom systém varovania. Situácia si vyžiadala prípravu evakuácie, úrady zrušili vlakové a letecké spojenia a vyzvali lode, aby sa vrátili do prístavov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok