Mladých vyzliekanie nebaví. Podarí sa obnoviť slávu nudizmu?

TA3 ČTK
10.8.2019 09:59

Idylické chorvátske pobrežie Jadranu má dlhodobú a intenzívnu históriu ľudí, ktorí sa vyzliekajú a žijú v tesnom kontakte s prostredím podľa nudistickej tradície. Kedysi populárny trend dnes trpí nedostatkom nasledovníkov. Oddaní priaznivci však hľadajú riešenia, ako obnoviť zašlú slávu nudizmu, píše agentúra AFP.

Mladých vyzliekanie nebaví. Podarí sa obnoviť slávu nudizmu?
SITA/AP

Skôr pre rodičov než pre deti

"Pre mňa je nudizmus sloboda," hovorí Slovinec Dušan Salomon, ktorý jazdí do najväčšieho chorvátskeho kempu so svojou ženou celé desaťročia. Má už 65 rokov, žije v Nemecku a zo srandy tvrdí, že ide o úsporný spôsob trávenia dovolenky, pretože ušetrí za plavky. "Všetci sa tu cítia slobodnejší, ľudia sú takí, akí sú," dodáva jeho žena Katarina.

Pár má radosť z dcéry a dvadsaťročného vnuka, ktorí za nimi taktiež v lete cestujú na Koversadu, rozsiahle nudistické stredisko na ostrovčeku neďaleko pobrežia Istrie. Klientela kempu je väčšinou vo veku nad 40 rokov. "Pre mladšiu generáciu nudizmus proste nie je taký atraktívny, ako pre ich rodičov," hovorí Nenad Škuflić, manažér spoločnosti Adris Group, ktorá kemp Koversada spravuje.

Kemp je plný borovíc a rozprestiera sa na približne sto hektároch. Väčšina hostí tu chodí nahá a nahá aj športuje a jazdí na bicykli. Jedine do reštaurácií a obchodov musia vstupovať oblečení. Je tu 5.000 hostí, ktorí spia v stanoch, obytných prívesoch či v apartmánoch. Je to však len zlomok množstva ľudí, ktorí sem chodili v dobách najväčšieho rozkvetu v 80. rokoch. Vtedy sa bežne stávalo, že tu bolo aj 15.000 hostí.

Začiatky v tridsiatych rokoch

Koversada je otvorená od roku 1961, ako prvý európsky komerčný nudistický kemp. História chorvátskeho nudizmu však siaha až do tridsiatych rokov a jeho kolískou je ostrov Rab. Bolo to v tých istých tyrkysových vodách, kde sa v roku 1936 povestne na Adama vykúpal britský kráľ Eduard VIII. so svojou budúcou ženou, Američankou Wallis Simpsonovou.

"Všetky veľké európske noviny o tom písali, bola to obrovská reklama pre nudizmus a my sme z toho profitovali bez toho, aby sme si to uvedomovali," hovorí Jerko Sladoljev, ktorý založil chorvátske združenie kempov a predtým stál na čele istrijského turistického združenia.

Rakúsky profesor v roku 1934 otvoril prvý nudistický kemp ako reakciu na inú postavu dejín, a to Adolfa Hitlera. Nacisti zakázali nudizmus v Nemecku, ktoré sa však považuje za jeho kolísku. Davy prívržencov tohto hnutia preto zamierili na chorvátske pobrežie, ktoré bolo v tom čase súčasťou Juhoslávie. Chorvátsko bolo na rozdiel od iných katolíckych krajín ako Španielsko alebo Taliansko, oveľa tolerantnejšie. Počas komunizmu tu navyše cirkev nemala taký vplyv.

Chorvátsko vo svetovej špičke

Do polovice 80. rokov malo Chorvátsko 34 nudistických kempov, takže popri Francúzsku a Nemecku patrilo do svetovej špičky. Dnes ich je sotva deväť. Úpadok nastal v pozdných 80. rokoch, keď aj krajiny ako Taliansko a Španielsko začali otvárať svoje prvé nudistické zariadenia a v tom období zároveň popularita tohto životného štýlu celosvetovo poklesla. Navyše, vojna v Chorvátsku v 90. rokoch miestny turizmus zretelne zasiahla.

Nudisti však ostali verní Istrii, ktorá v tom čase ostala od bojov ušetrená, odvetvie sa medzitým zotavilo. Z väčšiny nudistických zariadení sa však stali takzvané "textilné kempy", kde sa nosí oblečenie, a pre nudistov sú vyhradené len špeciálne pláže.

dovolenka-more-plaz-dvojica-1140px-sitaap_ac1100ae-1279-ad7e.jpg

Vízie budúcnosti nudizmu

Odborníci si myslia, že budúcnosť chorvátskeho nudizmu momentálne spočíva v malých luxusných zariadeniach, ktoré prevádzkujú nadšenci, nie korporácie. "Butikový nudizmus s malými súkromnými kempmi alebo apartmánmi, ktoré môžu ponúknuť niečo nové, môžu znamenať obrodu a vyplniť dieru na trhu," uviedol Sladoljev.

Vlani navštívilo Chorvátsko 19 miliónov turistov, z ktorých 4,2 milióna zamierilo k Jadranskému moru. Medzi nimi bolo odhadom 300.000 nudistov, väčšinou z Nemecka, Slovinska či Holandska. Aspoň desať percent všetkých turistov sa však príležitostne kúpe nahých, buď na nudaplážach, alebo v súkromnejšom duchu, na odľahlých opustených miestach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok