Po smrtiacom výbuchu na ruskej základni sa zvýšila rádioaktivita

TA3 TASR
8.8.2019 15:06

Dvoch mŕtvych a viacerých zranených si vyžiadal výbuch na armádnej základni na severe Ruska, ku ktorému došlo počas testovania techniky. Údajne išlo o raketový motor. Nové informácie hovoria o tom, že napriek vyhláseniam kompetentných sa po výbuchu zvýšila rádioaktivita.

Po štvrtkovom výbuchu na vojenskej základni na severe Ruska "nakrátko" zaznamenali zvýšenie úrovne rádioaktivity. Informovala o tom agentúra TASS. K explózii a požiaru došlo na základni ruského námorníctva v Archangeľskej oblasti ležiacej na severe európskej časti krajiny počas skúšky raketového motora na kvapalné palivo. O život prišli dvaja ľudia a štyria utrpeli zranenia.

0-panorama-goroda-1_ac1100ae-1fbe-5fde.jpg

Podľa úradov v neďalekom meste Severodvinsk zaznamenali po výbuchu zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Podľa hovorkyne miestneho magistrátu sa tak stalo nakrátko okolo poludnia a situácia sa už medzičasom normalizovala. Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity.

Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov zdôraznil, že nie je dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva a nič také sa podľa neho ani nechystá. "V dôsledku nehody utrpelo zranenia rôznej závažnosti šesť zamestnancov ministerstva a výrobného závodu. Dvaja špecialisti na následky zranení zomreli," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany. Všetkých zranených previezli do nemocnice. Úroveň rádioaktivity v okolí základne sa podľa ministerstva po výbuchu nezvýšila.

V súvislosti s výbuchom na vojenskej základni na severe Ruska bude pre lodnú dopravu mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu. S odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu kapitána prístavu Archangeľsk Sergeja Kozuba o tom informovala agentúra Interfax. Oznam o zákaze plavby v tejto oblasti už zverejnila aj Správa morských prístavov západnej Arktídy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok