Stromy padali na autá i autobus. Slovenskom sa prehnali búrky

TA3 SITA TASR
8.8.2019 09:31

Pre búrky, ktoré zasiahli územie Slovenska, zasahovalo za posledných 24 hodín viac ako 350 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji. Problémy robili najmä stromy popadané na strechy domov, autá či dokonca na autobus.

Stromy padali na autá i autobus. Slovenskom sa prehnali búrky
facebook.com/prezidiumhazz

Odčerpávali vodu zo zatopených priestorov

Ako informovala Katarína Križanová z hasičského prezídia, najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní popadaných stromov zo striech a cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených priestorov a odstraňovaní popadaných kusov striech. Bilancia výjazdov sa vyšplhala na 196. "V Trnavskom kraji bola pomoc hasičov potrebná 55-krát, a to najmä v okresoch Galanta a Senica. V Nitrianskom kraji boli hasiči pre búrkovú činnosť privolaní k 49 udalostiam, v Trenčianskom kraji zasahovali 25-krát, v Banskobystrickom a Košickom kraji boli pri 18 udalostiach. V Prešovskom kraji uskutočnili v súvislosti s nepriaznivým počasím desať výjazdov, v Bratislavskom kraji pomáhali šesťkrát," priblížila Križanová.

V súvislosti s nočnou búrkou mali hasiči v Trnavskom kraji 28 výjazdov. Najčastejšie odstraňovali stromy spadnuté na budovy, autá a cesty. Najviac práce mali hasiči v Galante, v noci tam zasahovali štrnásťkrát. Podľa Martina Krajčoviča z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave v teréne bolo celkovo 102 profesionálnych hasičov.

Okrem nich zasahovali aj dobrovoľní hasiči z dvoch desiatok obcí. Okrem hasičov z Galanty mali plné ruky práce aj ich kolegovia z Dunajskej Stredy a Piešťan. V obci Banka pri Piešťanoch spadol podľa Krajčoviča strom na zaparkovaný autobus, v Galante zasa na štyri autá. V ďalších prípadoch boli stromy popadané na strechy domov, oplotenie, chodníky alebo cesty. Hasiči neevidujú v súvislosti s vyčíňaním počasia žiadnych zranených. 

Silná búrka aj na krajnom východe

Silná búrka sa prehnala aj najvýchodnejšou časťou Slovenska. Výjazdy pre ňu absolvovali len hasiči z Horného Zemplína. Pomáhali pri dvoch spadnutých stromoch a zatopených nehnuteľnostiach, informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Humennom.

Humenskí hasiči boli privolaní na pomoc pri odčerpávaní vody z domu na Sládkovičovej ulici a z dvora rodinného domu v rómskej osade Podskalka. Sninskí a medzilaboreckí hasiči absolvovali večer po jednom výjazde k spadnutému stromu. V Sninskom okrese ho odpratávali v Hažíne nad Cirochou, v Medzilaboreckom v obci Krásny Brod. Podľa informácií Operačného strediska Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach, Dolným Zemplínom sa búrka výraznejšie prehnala len jeho severnou časťou. Hasiči však v tejto súvislosti žiadne výjazdy absolvovať nemuseli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok