Trump navštívil rodiny obetí, namiesto privítania čelil kritike

TA3 TASR
7.8.2019 21:17

Prezident Spojených štátov Donald Trump utešoval obete víkendovej masovej streľby v meste Dayton v americkom štáte Ohio, ale protestujúci ľudia a odporcovia odsúdili jeho rétoriku o rase a prisťahovalcoch, ktorú označujú za extrémistickú. Po Daytone navštívil aj texaské mesto El Paso.

Trump v roli utešovateľa

Prezident pricestoval na návštevu Daytonu, kde útočník Connor Betts v nedeľu nadránom zastrelil deväť ľudí vrátane vlastnej sestry. Po Daytone Trump navštívil aj texaské mesto El Paso na hranici s Mexikom, kde bolo v sobotu zastrelených 22 osôb. Išlo o dve masové streľby v Spojených štátoch za necelých 24 hodín.

vote_ac1100ae-22f5-14a1.jpg

Trump s manželkou Melaniou strávili v Daytone väčšinu času stretnutiami s pacientmi a personálom nemocnice Miami Valley Hospital, informovala hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová. Trump povedal ľuďom, ktorí streľbu v Daytone prežili: "Boh vás strážil. Chcem, aby ste vedeli, že sme celý čas s vami."

Trumpovu prácu hlavného utešovateľa však komplikujú obvinenia, že politickým extrémistom dodávajú odvahu práve jeho odkazy a posolstvá - predovšetkým jeho očierňovanie ilegálnych migrantov, ako napísala tlačová agentúra AFP. V Daytone sa zhromaždili protestujúci, ktorí držali pútače žiadajúce prísne obmedzenia pri nákupe strelných zbraní. V jednom prípade bol na pútačoch jednoduchý nápis adresovaný politikom "Urobte niečo!" Objavil sa aj malý balón v tvare bábätka Trumpa v plienke.

Názorovo rozdelená krajina

"Nechceme ho tu," povedala pre spravodajskú televíznu stanicu CNN jedna obyvateľka. Podobne sa vyjadrila i starostka Daytonu Nan Whaleyová z opozičnej Demokratickej strany. Uviedla, že plánuje Trumpovi povedať, ako"ničomu nepomáha". Prišli však aj iní protestujúci, ktorí vyjadrili republikánskemu prezidentovi podporu. To len dokazuje, aká názorovo rozdelená je celá krajina pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, uviedla AFP.

Nasledujúcou zastávkou Trumpa bolo texaské El Paso. V nákupnom centre Walmart, bežne navštevovanom Hispáncami, spáchal masaker strelec, ktorý použil na opis ilegálneho prisťahovalectva Trumpov viackrát vyslovený výraz "invázia".

Miestna demokratická kongresmanka Veronica Escobarová vopred oznámila, že s prezidentom sa nestretne. "Z môjho pohľadu tu nie je vítaný. Nemal by sem chodiť," povedala ešte v utorok pre televíznu stanicu MSNBC. Dokonca aj republikánsky starosta mesta Donald Margo sa o ohlásenej návšteve Trumpa vyjadril váhavo a chladne zdôraznil, že sa s Trumpom stretne v rámci svojich "oficiálnych povinností". Trump sa, naopak, ešte pred odletom z Bieleho domu vyjadril: "Myslím si, že moja rétorika ľudí spája."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok