Chovateľom pre mor vyzabíjali zvieratá. Môžu žiadať odškodné

TA3 TASR
7.8.2019 12:40

Chovatelia, ktorým boli nariadené veterinárne opatrenia na likvidáciu ošípaných pre africký mor ošípaných, budú môcť ministerstvo pôdohospodárstva požiadať o odškodnenie prostredníctvom výzvy pre nepodnikateľov - chovateľov zvierat.

Chovateľom pre mor vyzabíjali zvieratá. Môžu žiadať odškodné
SITA/Dušan Hein (ilustračné foto)

Kompenzáciu vypočítajú

Výška kompenzácie sa bude podľa ministerstva vypočítavať nasledovne. "Ošípané hmotnostnej kategórie do 40 kilogramov (vrátane odstavčiat) - 3 eurá za kilogram. Ošípané hmotnostnej kategórie nad 40 kilogramov – 1,40 eura za kilogram," vysvetlil Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Chovatelia musia pri výzve na odškodnenie doložiť vyplnenú žiadosť o poskytnutie dotácie, vyhlásenie podľa vzoru, ktoré je súčasťou tejto výzvy, doklad o zriadení bankového účtu žiadateľa, na ktorý sa má dotácia poukázať, či vypis z centrálnej evidencie hospodárskych zvierat, nie starší ako tri mesiace, ktorý vystaví regionálna veterinárna a potravinová správa. Zároveň musia chovatelia doložiť aj kópiu dokladu o nariadení opatrení, ktorý vystavila príslušná RVPS, kópiu dokladu o zrušení opatrení, ktorý vystavila príslušná RVPS a kópiu dokladu preukazujúceho množstvo dodaných mŕtvych tiel zvierat podľa kategórie.

Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že chovatelia môžu požiadať o odškodnenie do 13. septembra 2019, no najskôr musia byť ukončené veterinárne opatrenia v danej oblasti. Chovatelia nájdu všetky potrebné informácie na stránke ministerstva pôdohospodárstva.

Utratili všetky ošípané v obci

Prvý výskyt AMO bol na Slovensku potvrdený 25. júla 2019 a ohnisko bolo v obci Strážne v okrese Trebišov, kde boli utratené štyri ošípané v rámci opatrení na zabránenie šírenia nákazy. Následne 30. júla 2019 boli utratené a neškodne odstránené všetky ošípané v obci. Od ošípaných boli odobraté vzorky krvi na zistenie či boli, resp. neboli nakazené vírusom AMO.

Na základe rokovania expertnej skupiny pre AMO boli odporúčané RVPS Trebišov vydať pre obec Strážne dodatočné opatrenia, vrátane zákazu chovu ošípaných v obci. Na východe Slovenska zaznamenali aj druhý prípad nákazy AMO v obci Veľký Kamenec. Tam cez posledný júlový víkend uhynula ošípaná z domáceho chovu. Dňa 30. júla bolo potvrdené, že príčinou úhynu bolo práve infikovanie vírusom AMO.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok