Po polstoročí sa obnovilo lodné spojenie medzi Miami a Kubou

TA3, TASR
13.7.2012 22:12

Po viac ako polstoročí sa obnovilo priame doručovanie humanitárnych zásielok po mori medzi Kubou a americkým mestom Miami, kde žije najpočetnejšia komunita kubánskych exulantov v USA.

Po polstoročí sa obnovilo lodné spojenie medzi Miami a Kubou
SITA

Prvá loď Ana Cecilia priplávala do prístavu v Havane dnes tesne pred svitaním, napísala agentúra AP. Priviezla zásielky od oficiálnych náboženských a charitatívnych organizácií pôsobiacich v USA a od súkromných osôb, ktoré posielajú rôzne predmety svojim príbuzným na ostrove slobody.

Lode, ktoré budú zásielky prepravovať, vyrazia každý týždeň z prístavu na rieke Miami. Službu prevádzkuje spoločnosť International Port Corp, ktorej udelilo licenciu americké ministerstvo obchodu a ministerstvo financií dohliadajúce nad obchodným embargom Spojených štátov voči Kube. Služba je spoplatnená sumou približne šesť dolárov za hmotnostnú libru. Dodanie zásielky trvá týždeň až dva v závislosti od kubánskej adresy.

Podobnú službu už prevádzkujú iné prístavy v Spojených štátoch. Zavedenie spojenia Kuby s Miami je pre exulantov výrazným uľahčením posielania pomoci svojim príbuzným. USA zaviedli embargo voči Kube v roku 1962. Od roku 1992 ho každý rok odsudzuje drvivou väčšinou hlasov Valné zhromaždenie OSN. Vlani podporilo príslušnú rezolúciu 186 z 193 členských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok