Život je aj inde. Haváriu na Mesiaci zrejme prežil zvláštny tvor

TA3 ČTK
11.8.2019 10:22

Izraelská sonda Berešit, ktorá v apríli havarovala pri pokuse o pristátie na Mesiaci, tam mohla priniesť život. Nepodarené pristávanie mohli prežiť extrémne odolné organizmy zvané pomalky, ktoré boli súčasťou nákladu sondy. Informoval o tom magazín Wired.

Život je aj inde. Haváriu na Mesiaci zrejme prežil zvláštny tvor
SITA/AP

Prežijú aj najkrutejšie podmienky

Sonda súkromnej izraelskej organizácie SpaceIL mala na Mesiaci skúmať magnetické pole a zmapovať jeho povrch, viezla však so sebou aj dáta, vzorky DNA a tisíce dehydrovaných mikroskopických živočíchov.

Pomalky sú známe svojou nesmiernou odolnosťou. Za nepriaznivých podmienok upadne tento bizarný živočích do stavu zvaného anabióza, počas ktorého prakticky dokáže zastaviť svoj metabolizmus a prežiť aj tie najkrutejšie podmienky. Pomalkám nevadí dlhotrvajúce sucho, extrémne nízke či vysoké teploty alebo škodlivé žiarenie. Podľa vedcov dokázali bez toho, aby tým utrpeli, prežiť aj vo vesmírnom vákuu.

Vesmírne archívy vedomostí

Je teda pravdepodobné, že pomalky ako jediné prežili aj haváriu sondy, uviedol Nova Spivack, ktorý je za náklad mikroorganizmov zodpovedný. So svojou neziskovou organizáciou Nadácia misia archa sa snaží na rôznych miestach slnečnej sústavy založiť archívy, ktoré by mali zachrániť ľudské vedomosti. Podobné miesto malo vzniknúť aj na Mesiaci, dáta a vzorky prevážala práve izraelská sonda.

Aj napriek neúspešnému pristátiu Spivack verí, že pomalky sú aspoň čiastočne v poriadku a v normálnych podmienkach sa opäť prebudia k životu.

Sonda Berešit bola prvým izraelským a zároveň súkromne financovaným aparátom, ktorý sa pokúsil dosadnúť na Mesiac. Berešit vyniesla na obežnú dráhu Zeme raketa Favcon 9 americkej spoločnosti SpaceX, následne sa aparát vlastnými silami vydal k Mesiacu, mäkké pristávanie však už sonda nezvládla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok