Odpálenie rakiet bolo varovaním, vyhlásil severokórejský vodca

TA3 TASR
7.8.2019 00:35

Najnovšie odpálenie rakiet Severnou Kóreou bolo myslené ako varovanie pre Washington a Soul v súvislosti s ich prebiehajúcimi spoločnými vojenskými cvičeniami. Vyhlásil to severokórejský vodca Kim Čong-un.

Odpálenie rakiet bolo varovaním, vyhlásil severokórejský vodca
SITA/AP

Kim podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA vysoko ocenil úspešné odpálenie striel a uviedol, že malo za cieľ "adekvátne varovať" pred vojenskými manévrami Spojených štátov a Južnej Kórey. Severokórejská armáda vypálila v utorok do mora dve predpokladané balistické rakety krátkeho doletu, čo bolo už štvrtým takýmto testom za posledné týždne. Podľa Zboru náčelníkov štábov juhokórejskej armády preleteli približne 450 kilometrov naprieč Kórejským polostrovom.

KCNA uviedla, že išlo o dve taktické riadené strely odpálené z letiska na západe Severnej Kórey, ktoré preleteli ponad oblasť hlavného mesta Pchjongjang a centrálny pevninský región krajiny a presne zasiahli ostrovček v Japonskom mori.

Predstavitelia juhokórejskej armády informovali novinárov o vypálení rakiet zo Severnej Kórey len niekoľko minút pred tým, ako hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí odsúdil prebiehajúce spoločné manévre USA a Južnej Kórey. Pchjongjang vo vyhlásení uviedol, že tieto cvičenia vníma ako prípravu na inváziu a nemá inú možnosť, než "vyvíjať, testovať a rozmiestňovať mocné prostriedky, ktoré sú kľúčové pre národnú bezpečnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok