Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai Sonata Hybrid dostane na vrch solárnu strechu

Hyundai Sonata Hybrid dostane na vrch solárnu strechu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hyundai uvádza na trh prvé auto so solárnou strechou, ktorá je súčasťou systému nabíjania vozidla. Očakáva sa, že solárne panely na streche modelu vozidla Sonata Hybrid poskytnú denne až 60 percent nabíjania batérie automobilu, vďaka čomu sa môže zvýšiť dojazd s elektrickým pohonom o viac ako 1 000 kilometrov ročne.

Solárne panely, ktoré boli predstavené ako koncept na výstave SEMA v roku 2018, sú polopriehľadné. Spoločnosť Hyundai ich plánuje v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov pridať na niekoľko existujúcich modelov automobilov, pričom prvým bude model Sonata Hybrid. Podľa výrobcu sa táto technológia sa dá vyvinúť tak, aby okrem strechy mohla byť súčasťou aj ďalších vrchných častí vozidla.

„Snažíme sa ďalej rozširovať aplikáciu technológie nad rámec nášho ekologického vozidla až po vozidlá so spaľovacím motorom,“ hovorí Huei Won Yang, senior viceprezident a vedúci Body Tech Unit, Hyundai.

Model automobilu Hyundai Sonata Hybrid dostane strechu zo solárnych panelov.

Systém Hyundai zahŕňa strechu vyplnenú so silikónovými solárnymi panelmi, ktoré môžu zhromažďovať slnečnú energiu počas jazdy vozidla alebo pri jeho parkovaní. Automobilka tvrdí, že ak sa slnečné panely ponechajú vonku po dobu šesť hodín, môžu vo vozidle Sonata Hybrid zhromaždiť dostatok energie na to, aby naplnili batériu o 30 až 60 percent. Tým by sa ročne dala predĺžiť jazda v priemere o 1 300 kilometrov bez emisií. Solárna strecha je určená ako podpora pre elektrickú časť pohonu vozidla Sonata Hybrid a nie je teda jediným zdrojom energie.

Nový model automobilu Sonata Hybrid, ktorý bude vybavený strechou so solárnymi panelmi, je už k dispozícii v Južnej Kórei a čoskoro bude dostupný aj v Severnej Amerike. Zatiaľ nepadlo žiadne slovo o plánovaní predaja tohto modelu na európskom trhu.

Vďaka strešným solárnym panelom sa dojazd automobilu Hyudai Sonata Hybrid môže zvýšiť až o 1 300 kilometrov ročne bez emisií.