Potvrdili, že Mečiara už nestíhajú. Neodložte to, vyzýva SaS

TA3 TASR
6.8.2019 10:32

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave zastavil trestné stíhanie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze amnestií. Prokurátorka rozhodnutie odsúhlasila. Informoval o tom Matej Izakovič z Krajskej prokuratúry Bratislava.

Mečiarove amnestie zrušili

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v roku 1995. Na tento skutok udelil Mečiar svojho času amnestie, ktoré boli zrušené. Následne začala polícia pre tento skutok v júli 2017 vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené v auguste vzhľadom na údajné premlčanie. Od októbra toho roku sa však vyšetrovalo opäť a v júli tohto roka ho vyšetrovateľ KR PZ v Bratislave zastavil.

„Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá vo veci vykonáva dozor, vyhodnotila uvedené rozhodnutie ako dôvodné a v súlade so zákonom,“ uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič.

SaS: Neodložte to ad acta

Strana SaS žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby nedovolil zastavenie trestného stíhania Vladimíra Mečiara v kauze udelenia amnestií za únos Michala Kováča ml. Informoval o tom hovorca SaS Róbert Buček. Podľa SaS dosiahol Mečiar udelením amnestií stupeň pohŕdania právom a spravodlivosťou, ktorý nemôže zostať nepotrestaný. „Platí to o to viac, že Vladimír Mečiar je v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska jedným z podozrivých. To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe,“ uviedlo vedenie SaS. 

"Tento prípad dlhé roky traumatizuje slovenskú spoločnosť. Je v ňom v instantnej podobe zhmotnená kriminálna podstata mečiarizmu – od samotného únosu prezidentovho syna, cez marenie vyšetrovania až po škandálne amnestie, ktoré parlament ústavným spôsobom zrušil,“ povedal poslanec Alojz Baránik.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok