Nemáme inú možnosť, obhajuje vypálenie rakiet Severná Kórea

TA3 TASR
6.8.2019 09:07

Kórejská ľudovodemokratická republika v utorok odpálila do mora dve balistické rakety krátkeho doletu, zatiaľ čo kritizovala spoločné vojenské manévre USA a Južnej Kórey, ktoré na polostrove prebiehajú od pondelka.

Predstavitelia juhokórejskej armády informovali novinárov o vypálení rakiet zo Severnej Kórey len niekoľko minút pred tým, ako hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí odsúdil Washington a Soul za pondelkové vojenské manévre.

Severokórejský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že Pchjongjang manévre vníma ako prípravu na inváziu a nemá inú možnosť, než "vyvíjať, testovať a rozmiestňovať mocné prostriedky, ktoré sú kľúčové pre národnú bezpečnosť". Hovorca ďalej uviedol, že KĽDR zostáva aj naďalej oddaná dialógu, ale bude hľadať "nové cesty", ak Washington a Soul nezmenia v danej otázke svoje postoje.

USA a Južná Kórea obmedzili spoločné vojenské cvičenia a ukončili rozmiestňovanie strategických systémov, ako sú strategické bombardéry alebo lietadlové lode po prvom summite prezidenta USA Donalda Trumpa a lídra KĽDR Kim Čong-una v júni 2018 v Singapure. Predstavitelia Severnej Kórey však trvajú na tom, že aj zmenšené a obmedzené spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA porušujú dohody, ktoré Trump a Kim v Singapure uzavreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok