Znak solidarity. Kolumbia udelí občianstvo tisícom detí migrantov

TA3 TASR
6.8.2019 08:39

Kolumbia udelí deťom venezuelských migrantov, ktoré sa narodili na jej území štátne občianstvo. Takýchto detí je v Kolumbii približne 24-tisíc. Vyhlásil to prezident Iván Duque, ktorý im chce takýmto spôsobom umožniť prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu.

Kolumbijský prezident Iván Duque oznámil, že vláda udelí štátne občianstvo najmenej 24.000 deťom, ktoré sa v Kolumbii narodili venezuelským rodičom. Ako prezident uviedol, vláda začne deťom imigrantov narodených v Kolumbii udeľovať občianstvo ako prejav solidarity. Opatrenie sa týka detí, ktoré sa v tejto krajine narodili po 19. auguste 2015. "Naďalej preukazujeme solidaritu s migrujúcim obyvateľstvom a... pre vládu a tento štát sú deti a ochrana ich práv na prvom mieste," uviedol kolumbijský minister zahraničných vecí Carlos Holmes Trujillo.

Venezuelčania, ktorí nemajú v Kolumbii legálny pobyt, totiž nemôžu svoje deti v tejto krajine zaregistrovať. Mnohí z celkovo 1,4 milióna Venezuelčanov, ktorí sa v súčasnosti v Kolumbii nachádzajú, prekročili hranice nelegálne, čo znamená, že ich deti narodené v susednej krajine nemajú právo na občianstvo.

Deti narodené venezuelským rodičom v zahraničí majú právo na venezuelské občianstvo, mnohé z nich ho však nemôžu získať v dôsledku prerušenia diplomatických vzťahov s Kolumbiou. Tisíce Venezuelčanov v dôsledku ekonomickej a politickej krízy denne opúšťajú svoju krajinu a odchádzajú do susednej Kolumbie. V porovnaní s ďalšími krajinami Kolumbia na svojom území prijala najväčší počet venezuelských emigrantov. Nové opatrenie by malo v Kolumbii platiť dva roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok