Vyhnime sa chaosu. Putin vyzval USA na rozhovory o zbraniach

TA3 TASR
5.8.2019 17:40

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Spojené štáty, aby začali nové rozhovory o nešírení a likvidácii zbraní, keďže zmluva o jadrových zbraniach z obdobia studenej vojny medzi oboma veľmocami stroskotala.

Vyhnime sa chaosu. Putin vyzval USA na rozhovory o zbraniach
SITA/AP

"Aby sme sa vyhli chaosu, keď neplatia žiadne pravidlá, obmedzenia ani zákony, treba znova zvážiť všetky možné nebezpečné následky a začať seriózny dialóg bez akýchkoľvek nejasností," uviedol Putin vo vyhlásení. "Sme na to pripravení," dodal ruský prezident.

Moskva obviňuje Washington z jednostranného ukončenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v období studenej vojny, v roku 1987, uzavreli Spojené štáty s vtedajším Sovietskym zväzom. Konkrétne ju podpísali americký prezident Ronald Reagan a sovietsky vodca Michail Gorbačov. INF zakazovala Spojeným štátom a Sovietskemu zväzu a následne Rusku okrem iného výrobu, skúšky, použitie alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Washington a NATO obvinili Rusko z vývoja novej rakety 9M729, čo je podľa ich slov porušením zmluvy. Rusko však tvrdí, že jej dolet je kratší než 500 kilometrov. Putin uviedol, že ak Rusko dostane informácie o vývoji nových rakiet v Spojených štátoch, "bude nútené začať naplno vyvíjať podobné rakety". Rusko "ich nerozmiestni v dôležitých oblastiach, kým tam nebudú rozmiestnené rakety americkej výroby," poznamenal ruský líder. Ak sa neuskutočnia nové rozhovory o strategickej bezpečnosti, "tento scenár bude znovu znamenať štart nekontrolovateľných pretekov v zbrojení," dodal šéf Kremľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok