Obchodná vojna eskaluje. Čína oslabila menu, Trump ju obvinil

TA3 TASR SITA
5.8.2019 14:56

Čínska mena klesla, pričom prvýkrát za viac ako 10 rokov prelomila politicky citlivú hranicu sedem jüanov za dolár. To signalizuje, že Čína je v eskalujúcom obchodnom spore s USA pripravená na výraznejšie oslabenie meny. Americký prezident v reakcii obvinil Čínu z menovej manipuácie.

Kurz prelomil politicky citlivú hranicu

Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z toho, že umelo oslabila svoju menu. Zdá sa, že obchodné vojna medzi najväčšími svetovými ekonomikami pokračuje v eskalácii. "Čína znížila cenu svojej meny takmer na historické minimum. Tomu sa hovorí menová manipulácia," napísal Trump na Twitteri.

Čínska centrálna banka umožnila jüanu oslabiť na najnižšiu úroveň za viac ako 10 rokov, pričom jeho kurz prelomil politicky citlivú hranicu 7 CNY/USD. Trumpova administratíva sa pred necelými tromi mesiacmi rozhodla, že Čínu neoznačí za menového manipulátora. Žiadna krajina takto nebola označená od roku 1994, keď administratíva prezidenta Billa Clintona označila práve Čínu.

Dozvuky po Trumpovi

Oslabenie a prelomenie hranice 7 jüanov oproti doláru zaznamenala mena obchodovaná na domácom trhu, tak aj na zahraničných trhoch. Ako uviedla agentúra AFP, v prvom prípade klesol kurz na 7,0307 CNY/USD, v druhom prípade na 7,1085 CNY/USD. Kurz meny zaznamenal pokles po tom, ako americký prezident Trump minulý týždeň oznámil od septembra zavedenie 10-percentného dovozného cla na čínske produkty v hodnote 300 miliárd USD (270,12 miliardy eur) ročne. Tým zaťaží clami prakticky všetok čínsky tovar dovážaný do Spojených štátov.

Čína zareagovala, že v prípade realizácie cla prijme adekvátne protiopatrenia. Peking do dnešných dní zaviedol odvetné dovozné clá na americké výrobky v hodnote 110 miliárd USD. To je takmer všetok americký tovar dovážaný do Číny. Aké ďalšie kroky plánuje urobiť, Čína nezverejnila. Podľa informácií agentúry Bloomberg však vláda predbežne vyzvala štátne spoločnosti, aby zastavili dovoz amerických agroproduktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok