Sestry plánujú zhromaždenie pred parlamentom

SITA
13.7.2012 15:41

Zdravotné sestry sa 24. júla zhromaždia pred NR SR, aby tak protestovali proti pozastaveniu účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch. Informoval o tom v piatok na brífingu predseda Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Viliam Záborský.

Sestry plánujú zhromaždenie pred parlamentom
SITA

Sestry budú mať na zhromaždení podobne ako minulý rok, oblečené čierne tričká, ktoré sú symbolom toho, že sú opäť tam, kde začínali. "Prosíme sestry, ktoré sa nebudú môcť zhromaždenia zúčastniť, pretože budú v tom čase v práci, aby si obliekli čierne tričká ako akt solidarity s ostatnými," povedal Záborský.

Ako ďalej pokračoval, v ten istý deň vystúpi ako predseda OZSaPA pred členmi zdravotníckeho výboru. O ďalšom postupe bude odborové združenie informovať. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Mária Lévyová uviedla, že nechceli hneď na začiatku voliť ostrú formu. "Svoje záujmy chceme presadzovať tak ako doteraz, slušnými a čestnými prostriedkami,“ povedala Lévyová.

Komora odmieta postupovať ako lekári, preto nepodá na generálnu prokuratúru rovnaký podnet v súvislosti s platmi lekárov. "Ak by sme sa znížili k takýmto praktikám, stali by sme sa spolupáchateľmi skupinového egoizmu, sociálnej bezohľadnosti a krutej vypočítavosti,“ uviedla Lévyová.

Zhromaždenie pred NR SR je prvým krokom zdravotných sestier v boji za ich požiadavky, pričom nevylučujú, že ďalším krokom bude zhromaždenie pred ústavným súdom, ktorý SKsaPA zároveň vyzvala, aby rovnako rýchlo ako pozastavil účinnosť zákona o platoch sestier, rozhodol aj vo veci samej a nepredlžoval tak právnu a sociálnu neistotu sestier. Komora sa pýta generálnej prokuratúry, prečo sa neozvala, keď niektorí zamestnávatelia nátlakovými metódami prinútili sestry, aby sa z nich stali administratívne pracovníčky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok