Irak zadržanie tankeru poprel, také plavidlo vraj nepoužíva

TA3 TASR
5.8.2019 06:36

Irak poprel, že by mu patril tanker, ktorý 31. júla zadržali v Perzskom zálive iránske revolučné gardy. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa iracké ministerstvo ropného priemyslu, podľa ktorého ide o malé plavidlo, aké Irak nepoužíva.

Irak zadržanie tankeru poprel, také plavidlo vraj nepoužíva
SITA/AP

"Ministerstvo nevyváža ropu na svetové trhy, ale obmedzuje svoju činnosť na vývoz nespracovanej ropy a ďalších ropných produktov podľa medzinárodne akceptovaných rámcov, mechanizmov a kontrol," citovala vyjadrenie hovorcu rezortu iracká televízia as-Sumaríja.

Tanker, ktorý iránske revolučné gardy zadržali už 31. júla v Perzskom zálive, patrí Iraku. Podľa iránskej štátnej televízie pašoval ropu do arabských krajín. Náklad 700.000 litrov ropy a všetkých sedem námorníkov na jeho palube bolo zadržaných. Iránska agentúra IRNA predtým oznámila, že pri ostrove Fársí bol v stredu zadržaný iracký tanker Hita tanker, ktorý pašoval 700.000 litrov ropy do niektorej z arabských krajín. Náklad a všetkých sedem námorníkov na jeho palube bolo zadržaných.

Správa o zadržaní tankera prišla po tom, ako Teherán skonfiškoval 19. júla v Hormuzskom prielive loď Stena Impero plaviacu sa pod britskou vlajkou a neskôr loď MT Riah plaviacu sa pod panamskou vlajkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok