USA opustili dohodu INF s Ruskom, môže za to Putinova raketa

TA3 TASR
2.8.2019 08:08

Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, ktorú podpísali v roku 1987 s bývalým Sovietskym zväzom. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo

Obviňujú sa vzájomne

"Odstúpenie USA... od zmluvy nadobúda dnes účinnosť," uviedol Pompeo počas regionálneho summitu v thajskom Bangkoku. Za ukončenie platnosti zmluvy je podľa neho "výhradne zodpovedné Rusko".

Rusko ohlásilo formálne ukončenie zmluvy. Zo vzniknutej situácie vinia ruskí predstavitelia Spojené štáty. "Druhého augusta 2019 bola na podnet Spojených štátov ukončená platnosť zmluvy medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu," uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov medzitým v tejto súvislosti vyzval Spojené štáty, aby uplatnili moratórium na rozmiestňovanie rakiet stredného a kratšieho doletu. "Toto moratórium by bolo porovnateľné s tým, ktoré ohlásil Vladimir Putin a na základe ktorého sa Rusko zaviazalo nerozmiestňovať takéto zariadenia, ak sa Spojené štáty zdržia ich rozmiestňovania v niektorých vybraných regiónoch," uviedol Riabkov.

Zmluva z roku 1987

Riabkov však zároveň spochybnil sľub NATO, týkajúci sa nerozmiestňovania jadrových zbraní v Európe. "Členské štáty NATO nás nateraz ubezpečujú o tom, že nemajú v pláne rozmiestňovanie predmetných jadrových zariadení. Avšak takéto uistenia nemôžeme brať za smerodajné, keďže aliancia v minulosti opakovane nedodržiavala svoje sľuby," zdôraznil námestník.

Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko i Spojené štáty plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania. Washington dávnejšie avizoval, že od INF definitívne odstúpi 2. augusta, ak Rusko dovtedy nezlikviduje svoj nový raketový systém. Ruský prezident Vladimir Putin 3. júla podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy INF zo strany Moskvy. Rusko tento krok oznámilo 2. februára po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok