Krajiny odsúdili Kimove testy, vyzvali na zmysluplné rokovania

TA3 TASR
1.8.2019 23:01

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko odsúdili Severnú Kóreu za najnovšie skúšky balistických rakiet a vyzvali ju, aby sa zapojila do "zmysluplných rokovaní" so Spojenými štátmi o odstránení svojich jadrových zbraní.

Krajiny odsúdili Kimove testy, vyzvali na zmysluplné rokovania
SITA/AP

Tieto tri krajiny na pôde Bezpečnostnej rady OSN vyzvali Severnú Kóreu, aby "podnikla konkrétne kroky smerom k úplnej, overiteľnej a nezvratnej denuklearizácii". Zdôraznili, že medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu by mali zostať v platnosti, kým sa nevzdá programov na vývoj jadrových zbraní a balistických rakiet.

"Naozajstné úsilie Severnej Kórey opätovne sa diplomaticky angažovať a dosiahnuť pokrok pri denuklearizácii je najlepším spôsobom, ako zaručiť bezpečnosť a stabilitu na Kórejskom polostrove," uvádza sa v spoločnom vyhlásení veľvyslancov spomenutej trojice krajín pri OSN.

Severná Kórea vo štvrtok informovala, že deň predtým testovala nový typ viacnásobného odpaľovacieho zariadenia s riadenými strelami "veľkého kalibru", ktoré "budú hrať hlavnú úlohu pri pozemných vojenských operáciách". Test sa konal po dohľadom vodcu Kim Čong-una.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok