Správy majú podľa Fica prekryť škandál šéfa PS. Truban reagoval

TA3 TASR SITA
1.8.2019 16:24

Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje zverejnenie komunikácie Mariana Kočnera s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom za chabý pokus prekryť informácie o drogových skúsenostiach šéfa Progresívneho Slovenska Michala Trubana. Na Ficove slová už šéf progresívcov reagoval.

Spomína aj kauzu telefonátu s Vadalom

Fico o tom hovorí vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. "Musím tento pokus oligarchov, mocichtivých pánov a nešťastnej redakcie Denníka N označiť za veľmi chabý pokus prekryť to, čo nastváral pán Truban. Ukazuje sa, že tento líder má ďaleko od nového politika," vyhlásil Fico.

Poukázal na to, že sa to nestalo prvýkrát. Fico spomína kauzu jeho telefonátu s Antoninom Vadalom, ktorý podľa neho nikdy nebol. Médiá kauzu otvorili podľa Fica v snahe prekryť daňovú kauzu vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. "Ten telefonát nikdy nebol, ale účel svätí prostriedky," podotkol.

Podľa medializovaných informácií mal Marian Kočner komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Kočner je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa zverejnenej komunikácie mal Kočner v októbri 2017 poslať Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára.

Prepis Kočnerových správ

Kočner mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval o tom, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Kočnerom. Informuje tiež o tom, že Kočner mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov národnej rady Igora Matoviča a Borisa Kollára a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.

Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian Kočner a niekdajší riaditeľ televízie Pavol Rusko.

Truban: Boja sa, že ich vymenia noví politici

Smeru-SD padá na hlavu jedna kauza za druhou, boja sa, že ich vymenia noví politici. Tak reaguje líder koalície Progresívne Slovensko - Spolu Michal Truban na vyjadrenia predstaviteľov Smeru-SD Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Podľa nich komunikácia medzi obvineným Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Bödörom slúži len na prekrytie toho, že Truban si dal počas vysokej školy marihuanu.

„Podľa Fica a Kaliňáka sa všetci spojili: polícia, prokuratúra, súdy, Denník N, Bödör s Kočnerom a určite aj ESET so Sorošom - len aby prekryli môj joint z výšky. V skutočnosti sa musia v Smere veľmi báť nových politikov, že ich vymeníme, lebo im padá na hlavu jedna kauza za druhou," uviedol Truban v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

Truban v stanovisku ďalej pripomína, že polícia zachytila správy, ktoré potvrdzujú, že Norbert Bödör, ktorého SBS Bonul zarába milióny na štátnych zákazkách od Smeru, zabezpečoval pre Kočnera lustrácie v policajných evidenciách. Podľa neho sa tak potvrdzuje previazanosť politikov Smeru, oligarchov, mafie a bezpečnostného aparátu štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok