Agentúra Moody's zhoršila rating Talianska o dva stupne

SITA
13.7.2012 09:03

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny tak agentúra zatlačila na úroveň, ktorá je iba dva stupne nad špekulatívnym pásmom. Podľa Moody's dôvodom zníženia ratingu Ríma je zvýšená citlivosť krajiny na rizikové politické udalosti, ako prípadný odchod Grécka z eurozóny.

Agentúra Moody's zhoršila rating Talianska o dva stupne
SITA

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v piatok prekvapila trhy tým, že znížila rating vládnych záväzkov Talianska o dva stupne na úroveň Baa2 a upozornila, že by rating krajiny mohla zhoršiť ešte viac. Rating krajiny sa tak dostal iba dva stupne nad špekulatívne pásmo. "Rating záväzkov Talianska by sa mohol ešte viac znížiť v prípade dodatočného podstatného zhoršenia ekonomickej perspektívy krajiny alebo v prípade problémov pri realizácii reforiem," varovala agentúra.

Podľa Moody's dôvodom zníženia ratingu Talianska je zvýšená citlivosť krajiny na rizikové politické udalosti, ako prípadný odchod Grécka z eurozóny alebo ďalšia žiadosť Španielska o pomoc. Na druhej strane úspešná realizácia ekonomických reforiem a fiškálnych opatrení, ktoré posilnia perspektívu rastu talianskej ekonomiky, by mohli viesť k prideleniu stabilného výhľadu ratingu Talianska, uviedla agentúra. Načasovanie zhoršenia úverovej spoľahlivosti krajiny nemohlo byť horšie, keďže sa v piatok chystá predať dlhopisy za 5,25 mld. eur vrátane trojročných štátnych cenných papierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok