Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kolosálna mobilná platforma zefektívni odpaľovanie rakiet Ariane

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Európska vesmírna agentúra (ESA) dokončila prvú skúšku rozmiestnenia svojej mobilnej platformy, ktorá je súčasťou odpaľovacej rampy pre ďalšie generácie rakiet Ariane. Výška platformy je 90 metrov a je určená pre montáž a ochranu rakiet v odpaľovacej zóne pred štartom.

Stavba mobilnej raketovej platformy, ktorá sa nachádza vo vesmírnom stredisku vo francúzskom regióne Guiana, sa začala už v novembri 2017. Po dokončení váži pôsobivých 8 200 ton, čo je podľa ESA o viac ako tisíc ton viac ako váži ikonická kovová konštrukcia Eiffelovej veže. Mobilná platforma sa bude pohybovať po koľajnicovej dráhe tam a späť medzi svojou parkovacou pozíciou a odpaľovacou rampou. Masívna konštrukcia sa pohybuje na 16 podvozkoch, z ktorých každý drží po osem kolies. Pohyb platformy pritom riadi až sto dvadsaťosem elektrických motorov, jeden pre každé koleso.

Táto mobilná raketová platforma má po celej konštrukcii rozmiestnené sklápacie pracovné plošiny, ktoré umožnia inžinierom ľahší prístup k rakete. Významné úpravy sa tak môžu vykonávať bez toho, aby transportné vozidlo muselo raketu presúvať do samostatného servisného zariadenia.

Mobilná raketová platforma má výšku 90 metrov a váži 8 200 ton.

Hlavné palivové a horné bloky, ktoré tvoria jadro budúcich rakiet Ariane 6 sa najprv spoja v objekte Launcher Assembly Building, ktorý sa nachádza približne 1 km od odpaľovacej zóny. Jadro rakety sa potom presunie a postaví v mobilnej raketovej platforme, kde sa k nemu môže pripojiť konfigurácia dvoch alebo štyroch ďalších blokov s tuhým palivom, v závislosti od požiadaviek vesmírnej misie.

Následne sa náklad bezpečne vloží do aerodynamického krytu, ktorý sa spojí s vrcholom rakety. Mobilná raketová platforma zostane v pozícii na odpaľovacej zóne a chráni raketu Ariane 6 pred vonkajšími vplyvmi až do času zhruba päť hodím pred naplánovaným štartom. Vtedy sa kolosálna konštrukcia presunie naspäť do pôvodnej pozície mimo odpaľovaciu zónu a štart sa môže začať.

Masívna konštrukcia mobilnej raketovej platformy sa pohybuje na 16 podvozkoch, z ktorých každý drží po osem kolies.

Počas testu z minulého týždňa inžinieri sledovali rýchlosť, spotrebu energie a synchronizáciu motorov platformy, keď sa presúvala po 97 metroch koľajníc. Napriek svojej impozantnej veľkosti si však pohyb platformy vyžaduje viac než len výber smeru a stlačenie tlačidla. Existujú tri rýchlosti pohybu, prvý a posledný meter pohybu platformy sa vykonáva pri najnižšej rýchlosti jedného metra za minútu. Na úseku s dĺžkou 130 metrov od prvého metra sa používa takzvaná cestovná rýchlosť 7,6 metra za minútu a potom 9 metrov pred koncom platforma spomalí na 3 metre za minútu. Prechod celej trasy v dĺžke 141 metrov trvá 22 minút.

ESA plánuje v nadchádzajúcich týždňoch vykonať niekoľko ďalších testov s cieľom integrovať všetky potrebné infraštruktúry do konca roka. Prvá raketa Ariane 6 má pritom naplánovaný let na druhú polovicu roku 2020.

Mobilná raketová platforma sa presúva k odpaľovacej zóne po koľajniciach v úseku dlhom 141 metrov.