Slintoš, Láska aj Šanta. Zverejnili časť Kočnerovej komunikácie

TA3 TASR
1.8.2019 10:18

Na verejnosť sa dostala časť komunikácie medzi obvineným Marianom Kočnerom a ďalšími ľuďmi, s ktorými si písal cez aplikáciu Threema. Úryvky z textových správ zverejnil Denník N. Správy majú byť súčasťou súdneho spisu, ktorým sa zaoberal uplynulých šesť pojednávacích dní Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Tóthovi poslal osobné údaje Kuciaka

Kočner mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára. "Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napísal mu 3. októbra 2017. V komunikácii majú byť aj správy, ktoré si Kočner vymieňal s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Lustrácie novinárov mal pre Kočnera zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa denníka píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, v polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Kočner aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.

Kočner mal žiadať aj o bližšie informácie o vyšetrovateľoch a takzvaného pavúka, teda výpis z registra obyvateľov. Chcel tak získať informácie o ich príbuzných, deťoch a podobne.

Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť

Veľkú časť komunikácie tvoria správy o politike. Ľudia okolo podnikateľa mali konať v prospech Smeru-SD. Z komunikácie je vraj zrejmé, že sa Kočner výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica. Toho mal nazývať Lipstein či Gambino. Diskreditovať chcel aj Igora Matoviča, Borisa Kollára (nazýval ho vlekár) a Andreja Kisku. Bödörovi mal Kočner 6. januára 2018 napísať: "Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť." Bödör mu mal odpísať, že "to na 100 percent."

Kočner mal tiež napísať, že "vlekár nemôže ísť do ďalších volieb". Po vražde novinára mal mať obavy o budúcnosť Smeru-SD. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ, ktorú pripravoval a pomáhal mu Bödör. Úspech predpokladal už vo voľbách v roku 2020. Podpisy mu mala pomáhať zbierať aj Alena Zsuzsová.

Kočner mal komunikovať aj s niekdsjším kumpánom Štefanom Aghom, ktorý je spolu s ním obvinený v kauze televíznych zmeniek. Hovoriť mali aj o nevzatím Pavla Ruska do väzby v roku 2017 pre prípravu vraždy Silvie Volzovej. Spomínali aj "slinoviny" a "slintoša" v súvislosti s Ruskom: "Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba, neostal žiaden?" pýtal sa vraj Kočner. Agh odpísal, že ho pohľadá. "Lebo ja mám taký fascikel, ale v ňom tento druh neostal,“ pokračuje Kočner. "Pozri, čo máš a napíš, či ti nejaký ostal. Ak áno, stretneme sa a porovnáme," dodal v správach.

Príklady zverejnenej Kočnerovej komunikácie:

„Ruska volajú na inšpekciu vypovedať. Je to pod kontrolou alebo ani nie?“

„Tak sa nám objavil na súde pán Šanta.“ „Tak prvé kolo máme v suchu.“

„Prosím ťa a k tomu Láskovi, čo mu dali šetriť zmenky, nevieme nič?“

„Dnes sme dopadli na súde výborne, Slina bol geniálny. Sudca zvažuje, či dá urobiť posudok KEU. Amerického znalca poslal dopi…"

"Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta.“

"Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť."

Zdroj: Denník N

Som zvedavý, kto na Teba prvý zaútočí

Prezident polície Milan Lučanský v súvislosti so zverejnením komunikácie vylúčil stretnutia s Kočnerom i Bödörom.„Môžem s čistým svedomím povedať, že nikdy som sa na ničom so spomínanými osobami nedohadoval, nestretával som sa s nimi a nebol som s nimi v žiadnom kontakte,“ uviedol na sociálnej sieti. Reagoval tak na správy o „Milanovi“, ktorý sa mal objaviť v šifrovanej komunikácii medzi Kočnerom a Bödörom.      

Lučanský podľa vlastných slov dostal od Úradu inšpekčnej služby k nahliadnutiu správy, v ktorých sa spomína jeho meno. Písalo sa v nich údajne o tom, že chcú zneužiť obdobie, keď sa v médiách prepierali jeho majetkové pomery a tiež, aby naňho vtedajší minister vnútra „zatlačil“„Jak tak pozerám na kauzu šéfa inšpekcie, tak je vhodná doba, aby s ním Kali pohovoril o tom Ruskovom TO,“ doložil Lučanský úryvok komunikácie. Podľa Lučanského s ním o Ruskovom trestnom oznámení nikto nehovoril. Rovnako poprel aj spoločný obed s Bödörom, o ktorom sa píše v správach. Na sociálnej sieti zverejnil Lučanský tiež správu zo 17. apríla 2018, ktorá podľa neho vystihuje realitu. „Som zvedavý, kto na Teba teraz prvý zaútočí...Myslím, že to bude Lučanský...,“ mala znieť správa. O pár týždňov potom sa stal šéfom Policajného zboru a Kočner išiel do väzby.

Komunikáciu medzi podnikateľmi Kočnerom a Bödörom predložil na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Pochádza z trestnej veci vraždy Jána Kuciaka, z mobilného telefónu, ktorým mal Kočner komunikovať prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema. Doteraz sa však komunikácia na pojednávaní nečítala. Podľa Denníka N mali v správach, ktoré si vymenili, hovoriť aj o "Milanovi". Malo to byť v súvislosti s výpoveďou Pavla Ruska na policajnej inšpekcii v apríli minulého roka, teda dva mesiace pred tým, ako Kočnera zatkli. Riaditeľom inšpekcie Ministerstva vnútra bol vtedy práve súčasný policajný prezident Milan Lučanský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok