Mor ošípaných sa na Slovensku rozšíril, potvrdili druhý prípad

TA3 TASR
1.8.2019 09:54

Druhý prípad afrického moru ošípaných na Slovensku zaznamenali v obci Veľký Kamenec v okrese Trebišov. Vzdialenosť od prvého miesta výskytu ochorenia je približne 5,5 kilometra. Informuje o tom štátna veterinárna a potravinová správa na svojej webovej stránke.

Ako uvádza, ide o jednu ošípanú, ktorej príčinou úhynu bolo infikovanie sa vírusom. „Pred úhynom prejavovala zmeny zdravotného stavu ako zvýšená teplota, poruchy pohybového aparátu a kožné zmeny. V danom chove sa v čase úhynu nenachádzala žiadna iná ošípaná,“ informuje. Zároveň pripomína, že zdroj nákazy nie je doposiaľ jasný a v súčasnosti sa realizuje epizootologické šetrenie.

Podobne ako v ohnisku v obci Strážne budú ošípané utratené a neškodne odstránené vo veterinárnom asanačnom ústave. „V piatok budeme vo Veľkom Kamenci likvidovať 68 ošípaných v 12 chovoch,“ spresnil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trebišov Stanislav Kovalík. Do aktualizovaného ochranného pásma sú zaradené obce Veľký Kamenec, Malý Kamenec a Strážne. O ďalšie obce sa rozšírilo aj pásmo pozorovania.

AMO bol po prvý raz diagnostikovaný na území Slovenskej republiky v obci Strážne pri hraniciach s Maďarskom, o čom informovalo ministerstvo pôdohospodárstva 25. júla. Štátni veterinárni inšpektori následne usmrtili všetky štyri ošípané v domácom chove, v ktorom bol výskyt potvrdený. V utorok v rámci opatrení na zabránenie šírenia AMO vykonali preventívnu likvidáciu všetkých ošípaných v obci, ktorých bolo približne 20.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok