Zachytili unikátny moment. Vráskavec takmer zjedol uškatca

TA3 SITA
31.7.2019 14:26

Fotografovi Chaseovi Dekkerovi sa podarilo zachytiť výnimočný moment, keď vráskavec dlhoplutvý pri love zachytil do tlamy uškatca kalifornského. Stalo sa tak 22. júla v Montereyskom zálive v Kalifornii, kde bol 27-ročný fotograf a morský biológ spolu s ďalšími milovníkmi prírody pozorovať veľryby. Podľa jeho slov je to zrejme po prvý raz, čo sa takýto incident podarilo odfotografovať.

Zachytili unikátny moment. Vráskavec takmer zjedol uškatca
SITA/AP (ilu)

Dekker pre reláciu Newsbeat britského BBC Radio 1 povedal, že v čase incidentu pozorovali menšiu skupinu spomínaných morských cicavcov. "Nebola to veľká skupina, len tri vráskavce a zhruba dvesto uškatcov," vysvetlil s tým, že zažil už aj väčšie zoskupenia, kde bolo sto veľrýb a tritisíc uškatcov. Zvieratá sa kŕmili na húfe sardel, keď jeden vráskavec nabral do tlamy aj uškatca. "Dlho sme ich pozorovali, ako sa kŕmia, a potom sa stala tá udalosť, ako hovorím, udalosť, ktorá sa stane raz za život. Stále tomu nedokážem uveriť," opísal moment Dekker.

Na fotografovanie mal podľa jeho slov "zlomok sekundy", než si veľryba uvedomila, že má v tlame neželaného hosťa. Ako dodal, je si "viac ako na 100 percent istý", že uškatec napokon slobodne odplával. Vráskavce dlhoplutvé nemajú zuby, ale len kosticové pláty, cez ktoré filtrujú potravu. Uškatce však do nej nepatria. Výpad za potravou u tejto veľryby trvá obyčajne menej ako päť sekúnd. Podľa Dekkera jej to v tomto prípade trvalo viac ako pätnásť sekúnd.

Ako vysvetlil, vráskavec sa potápal pomaly s otvorenou tlamou a dával uškatcovi priestor na útek. "Veľryba vlastne nezatvorila papuľu s uškatcom v nej, aby ho nezranila. Bol veľmi vystrašený, ale určite nie zranený," skonštatoval. Podľa Dekkera sa morské dravce, ako sú veľryby, uškatce, delfíny a žraloky, vyvinuli tak, aby spolu lovili rovnaké húfy rýb. Preto je podľa neho pre akýchkoľvek morských lovcov zriedkavé, že skončia v ústach veľryby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok