Radičová vypovedala o voľbe GP: Už chápete, prečo to bolo zásadné

TA3 SITA TASR
31.7.2019 13:41

Na NAKA vypovedala bývalá predsedníčka vlády Iveta Radičová. Národná kriminálna agentúra začala totiž opäť vyšetrovať údajné kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora počas jej vlády.

Pokus oligarchie zachovať status quo

Expremiérka Iveta Radičová vypovedala v stredu na Národnej kriminálnej agentúre v súvislosti s podozrením z kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Radičová nemá dôkaz o kupovaní hlasov, ale vie "že bol ťažký súboj na zvolenie Dobroslava Trnku opätovne do funkcie". Pripomenula, že vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku si vo funkcii naďalej v tom čase želal Smer-SD, ktorému na jeho zvolenie chýbali hlasy. "Oni potrebovali získavať tieto hlasy," podotkla s tým, že Smeru-SD sa treba pýtať na to, akým spôsobom ich získavali. 

"Vypovedala som aj o dôvodoch, prečo bola pre mňa zmena na generálnej prokuratúre principiálne tak zásadná," uviedla pred novinármi Radičová. Hovorila o politickej situácii, ktorá panovala pred desaťročím a o pokuse "ekonomických záujmových skupín a oligarchie" zachovať status quo. Spomenula aj hrozby, ktoré dostávala. Mali sa týkať likvidácie jej dcéry. "Dnes už azda chápete, prečo bol v tom čase pre mňa ako premiérku tento súboj tak zásadný," dodala Radičová. Je tragédiou, že až smrť novinára otvorila ruky niektorým novinárom a vyšetrovateľom, myslí si expremiérka.

Predseda vládneho Smeru-SD Robert Fico pred pár dňami skonštatoval, že sa ho táto téma netýka. "Roky 2010 - 2011, to bola vláda Ivety Radičovej," povedal Fico s tým, že ak niekto kupoval poslancov, bola to vtedajšia vládna koalícia. "My sme boli tí, ktorí sme hovorili o "Radičovej kóde", o tom, ako si fotili lístky," pripomenul a dodal, že predvolanie na výsluch nedostal.

Kauza sa týka roku 2011. O znovuzvolenie do funkcie generálneho prokurátora sa vtedy uchádzal Dobroslav Trnka. Nezvolili ho len o jeden hlas, pričom v tajnej voľbe vtedy získal aj hlasy poslancov koalície SDKÚ, KDH, SaS a Most-Híd. Voľbu sprevádzali podozrenia z kupovania poslancov.

V kauze opäť vedie trestné stíhanie

Polícia potvrdila, že v kauze údajného kupovania poslancov parlamentu pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011 opätovne vedie trestné stíhanie. "V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára a jeho snúbenice boli vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry zistené nové skutočnosti, oprávňujúce začať trestné stíhanie pre trestné činy podplácania a prijímania úplatku v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Kauza sa týka roku 2011. O znovuzvolenie do funkcie generálneho prokurátora sa vtedy uchádzal Dobroslav Trnka. Nezvolili ho len o jeden hlas, pričom v tajnej voľbe vtedy získal aj hlasy poslancov koalície SDKÚ, KDH, SaS a Most-Híd. Voľbu sprevádzali podozrenia z kupovania poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok