Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pinebook Pro: Dostupný notebook s Linuxom má slušnú výbavu

Pinebook Pro: Dostupný notebook s Linuxom má slušnú výbavu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia si pri výbere notebooku volia modely s operačnými systémami Windows alebo MacOS, v prípade obmedzeného rozpočtu príde vhod aj Chromebook fungujúci online. K dispozícii sú však aj notebooky s operačným systémom Linux. Najnovší 14 palcový model z dielne Pine64 sa pritom pýši atraktívnou cenou.

Spoločnosť Pine64 navrhla svoj nový notebook Pinebook Pro s operačným systémom Linux ako konkurenciu voči Chromebookom strednej triedy. Pinebook Pro je postavený na systéme Rockchip RK3300 s dvojjadrovým procesorom ARM Cortex A72 s taktovacou frekvenciou 1,8 GHz, spolu s procesorom A53 s taktovacou frekvenciou 1,4 GHz a grafickým čipom Mali.

Notebook má 14 palcový displej s rozlíšením Full HD a je dodávaný so 4 GB operačnej pamäte LPDDR4 RAM a vnútorným úložiskom eMMC s kapacitou 64 GB, ktoré sa dá rozšíriť, spolu s bootovacím slotom microSD. Čo sa týka konektorovej výbavy, nájdeme tu port USB-C pre prenos dát, napájanie a prenos videa až do 4K / 60 Hz, ako aj pripojenie cez porty USB 2.0 a USB 3.0.

Notebook Pine64 Pinebook Pro.

K dispozícii je bezdrôtové pripojenie prostredníctvom technológií Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 802.11ac. Notebook má webovú kameru, stereofónne reproduktory a lítium-polymérovú batériu s kapacitou 10 000 mAh. Na klávesnici sa nachádzajú prepínače, ktoré zvýšia ochranu súkromia pre kameru, mikrofón a bezdrôtové pripojenie.

Notebook bude dodávaný s upraveným operačným systémom Linux Debian, ale v prípade potreby môže spustiť operačný systém Chromium a Android 9.

Pinebook Pro sa dá predbežne objednať za prívetivú cenu 199,99 dolárov a k dispozícii by mal byť niekedy v priebehu budúceho mesiaca.

Notebook Pine64 Pinebook Pro.

Notebook Pine64 Pinebook Pro.