Pri atentáte na afganského exministra zahynuli desiatky ľudí

TA3 TASR
29.7.2019 07:39

Najmenej 20 ľudí zahynulo pri včerajšom útoku na politickú centrálu bývalého afganského ministra vnútra Amrulláha Sáliha v Kábule. Zranenia utrpelo 50 osôb. Bilancia obetí sa neustále zvyšuje.

Blízky spojenec prezidenta

Až 20 obetí na životoch, vrátane štyroch policajtov, si v nedeľu vyžiadal útok ozbrojencov na kanceláriu Arulláha Sáliha, ktorý je blízkym politickým spojencom afganského prezidenta Ašrafa Ghaního. Ďalších 50 ľudí, medzi nimi aj sedem policajtov, utrpelo zranenia. S odvolaním sa na údaje afganského ministerstva vnútra o tom informovala agentúra DPA. Podľa vyhlásenia ministerstva sa útok začal výbuchom nálože na severe Kábulu, neďaleko kancelárie neziskovej organizácie Green Trend, na ktorej čele stojí práve Sálih.

"Približne o 16.40 h (14.10 h SELČ) zaznel prvý výbuch neďaleko kancelárie Green Trend... následne do kancelárie vtrhla skupinka útočníkov," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Sáliha sa podarilo krátko po začiatku bojov z budovy evakuovať pomocou špeciálnej jednotky. Celkovo bolo z oblasti počas náporu militantov evakuovaných až 150 osôb.

Boj trval šesť hodín

Počas šesť hodín trvajúcich bojov boli zabití všetci útočníci. K útoku, ktorý sa odohral v prvý deň kampane pred septembrovými prezidentskými voľbami, sa doposiaľ nikto neprihlásil. Nevyjadrili sa k nemu ani predstavitelia militantného hnutia Taliban, ktorí sa podľa DPA zvyčajne po podobných útokoch buď rýchlo hlásia k zodpovednosti, alebo ju popierajú.

Amrulláh Sálih, bývalý šéf tajnej služby a veterán bojov proti Talibanu, sa v minulosti už niekoľkokrát stal terčom pokusov o atentát. Sálih na margo atentátov v minulosti pre stanicu CBS News povedal: "Samozrejme, ak ma zabijú, povedal som mojej rodine a mojim priateľom, aby nad tým nelamentovali, pretože ja som s hrdosťou zabil mnohých z nich. Som veľmi, veľmi legitímny cieľ, pretože keď proti ním stojím, túžba postaviť sa im je v mojej krvi. Som totiž presvedčený, že nemajú pravdu."

Témy: Taliban Kábul
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok