Fico: Prvých sto dní vlády bolo najťažších v mojej kariére

TASR, SITA
12.7.2012 15:13

Slovensko preberala vláda podľa Roberta Fica v zlej ekonomickej a sociálnej situácii. "Pre mňa a mojich kolegov, ktorý už majú vládne skúsenosti, to bolo najťažších 100 dní v mojej doterajšej politickej kariére," zdôraznil premiér na margo prvých 100 dní jeho kabinetu.

Fico: Prvých sto dní vlády bolo najťažších v mojej kariére
SITA

Vyzdvihol najmä stabilnú štruktúru tak vládnej, ako aj parlamentnej moci, najmä v porovnaní s predchádzajúcou vládou Ivety Radičovej. "Je to nová stabilná kultúra, nová stabilná mocenská štruktúra, čo je veľmi dôležitý predpoklad do budúcnosti," podčiarkol a upozornil aj na vytvorenie veľmi efektívneho mechanizmu sociálneho dialógu.

Zároveň vyzdvihol, že jeho kabinet prijal dôležité rozhodnutia na ozdravenie verejných financií. "Chránime ľudí s nízkymi a strednými príjmami. Základom je solidarita silnejších so slabšími, 88 % ľudí na Slovensku sa tieto opatrenia nedotknú," vysvetlil. Dôležitým krokom vlády bolo tiež opätovné získanie postavenia dôveryhodného partnera v medzinárodných vzťahoch, najmä smerom k Európskej únii, čo sa predchádzajúcemu kabinetu nedarilo.

Premiér ďalej vyzdvihol, že sa im podarilo vytvoriť účinný mechanizmus sociálneho dialógu a tiež skutočnosť, že za prvých sto dní jeho vláda pripravila všetky opatrenia, ktoré sú dôležité na ozdravenie verejných financií v tomto a budúcom roku. "Všetci sa zhodneme na tom, že ozdravovanie verejných financií je dôležité a každá vláda by ho musela robiť," poznamenal. Jeho vláda podľa Fica ozdravuje tak, že pri tom chráni ľudí.

Opozícii vytkol, že neponúkla žiadnu alternatívu. "Využili sme sto dní, aby Slovensko opäť získalo obraz dôveryhodného a vypočítateľného partnera v medzinárodných vzťahoch, najmä v EÚ," uzavrel Fico.

Premiérova tlačová beseda

Situácia v Európe je "veľmi veľmi vážna"

Premiér sa zrejme opäť stretne s predstaviteľmi opozičných strán. Stretnutiu by mala dominovať najmä budúcnosť Slovenska v rámci eurozóny a Európskej únie. Fico totiž vyhlásil, že situácia v eurozóne a Európskej únii je mimoriadne vážna. "Z toho dôvodu opäť plánujem požiadať predstaviteľov opozičných strán o stretnutie, ktoré by sa mohlo uskutočniť v prvom týždni v auguste, pokiaľ bude o takéto stretnutie záujem zo strany opozičných strán,“ povedal Fico.

Podľa premiéra totiž treba o postavení Slovenska v eurozóne a Európskej únii rozprávať spoločne, tak vláda, ako aj opozícia. "Musíme sa navzájom informovať, aké sú možné alternatívy vývoja v tomto priestore, a aké má Slovensko možnosti, páky, v prípade krízových situácií sa proti týmto situáciám postaviť. Vnímam dialóg opozície a vlády SR v zásadných národnoštátnych otázkach za životne dôležitý. Bez takéhoto dialógu Slovensko nie je schopné zvládať krízové javy, ktorým môže byť v budúcnosti vystavené," tvrdí predseda vlády.

Situácia v eurozóne sa v posledných dňoch komplikuje. Trvalý euroval sa totiž nepodarilo na tohtotýždňovom rokovaní Eurogroup sfunkčniť, keďže stále nie je právoplatné rozhodnutie nemeckého ústavného súdu a najsilnejšia krajina menovej únie tak jeho vznik stále neratifikovala. Voči európskym mechanizmom sa však objavuje stále viac kritických hlasov aj z iných štátov eurozóny, najmä z Fínska. Naposledy v stredu fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová vyhlásila, že jej krajina nepodporí žiadne navyšovanie ochranných mechanizmov a dodala, že 500 mld. eur v trvalom eurovale musí postačovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok