Pre vraždu dievčaťa vyšli do ulíc. Políciu vinia z neschopnosti

TA3 TASR
28.7.2019 07:38

Niekoľko tisíc protestujúcich sa zhromaždilo v rumunskej metropole Bukurešť v súvislosti s prípadom vraždy 15-ročného dievčaťa, ktoré trikrát telefonovalo na tiesňovú linku, kde ohlásilo svoj únos a poskytlo aj informácie o mieste svojho zadržiavania. Za tento prípad už prepustili policajného šéfa.

Pre vraždu dievčaťa vyšli do ulíc. Políciu vinia z neschopnosti
SITA/AP

Majú podozrivého

Kritici obviňujú predstaviteľov orgánov, že nebrali telefonáty vážne a nakoniec reagovali príliš neskoro, takže tínedžerku nezachránili. Obeť bola identifikovaná iba krstným menom Alexandra. Demonštranti skandovali heslo "Neschopní!" a nahnevane vyzývali vládu, aby odstúpila. Ľudia v sobotu večer tiež kládli kvety a zapaľovali sviečky pri provizórnom pomníku pred ministerstvom vnútra.

Prokuratúra v sobotu oznámila, že do väzby vzali 65-ročného podozrivého - po tom, čo vyšetrovatelia prehľadávajúci jeho dom a záhradu našli ľudské pozostatky a šperky patriace dievčaťu. Podozrivý trvá na svojej nevine a tvrdí, že sa s tínedžerkou nikdy nestretol, ale nedokázal vysvetliť, prečo použila jeho telefón, uviedol jeho advokát.

Minister vnútra Nicolae Moga v piatok večer oznámil, že odvolal policajného šéfa Ioana Budu, lebo v prípade "treba urobiť drastické a zásadné opatrenia". Vraždy vyvolala vo verejnosti veľké pobúrenie. Dievča uniesli v stredu 24. júla, keď stopovalo domov do obce Dobrosloveni v južnom Rumunsku, povedala polícia.

Čakali príliš dlho

Vo štvrtok ráno sa tínedžerke podarilo trikrát zatelefonovať na núdzovú linku 112 a poskytnúť aj stopy, ktoré mali priviesť políciu na miesto, kde ju zadržiaval vodič auta, čo ju vzal ako stopárku. Dievča kričalo "Už ide! Už ide!", potom sa telefón odmlčal a bol vypnutý, opísal novinárom situáciu Buda ešte pred svojím odvolaním.

Policajti prehľadali tri budovy, kým konečne našli dom, kde bola obeť zadržiavaná - vyše 12 hodín po jej telefonátoch. Polícia potom žiadala o povolenie na domovú prehliadku, ktoré však v naliehavých situáciách nie je potrebné, a čakala až do svitania, kým vošla do domu - 19 hodín po poslednom telefonáte Alexandry.

Kritika vlády

Demonštranti na sobotňajšom zhromaždení obvinili vládnucich sociálnych demokratov, že spornými reformami, ostro kritizovanými aj Bruselom, oslabujú orgány činné v trestnom konaní. "Prečo polícia nezasiahla skôr? Na to musí odpovedať každý, od polície cez prokuratúru až po (premiérku Vioricu) Dancilaovú," povedal 55-ročný protestujúci Cristian Nan.

Stredopravicovo orientovaný prezident Klaus Iohannis už skôr vyhlásil, že "rezignácie všetkých, čo tento prípad s takými tragickými následkami nezvládli, sú povinné". Polícia je presvedčená, že druhú tínedžerku, ktorej rodičia nahlásili jej nezvestnosť v rovnakej oblasti pred troma mesiacmi, zrejme zavraždil ten istý muž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok