Skrátená etapa rozhodla o víťazovi Tour, Sagan krok od rekordu

TA3 TASR SITA
27.7.2019 16:50

Kolumbijský cyklista Egan Bernal sa stane víťazom 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Ineos si udržal dres aj v predposlednej 20. etape a na jeho definitívny zisku mu stačí prísť v nedeľu do cieľa v Paríži. To potrebuje aj Slovák Peter Sagan na zisk rekordného siedmeho zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže. Predposlednú etapu vyhral Vincenzo Nibali.

Skrátená etapa rozhodla o víťazovi Tour, Sagan krok od rekordu
SITA/AP

Sagana už nemôžu predbehnúť

Pokiaľ sa nič nepredvídané nestane, Bernal bude prvý cyklista z tejto juhoamerickej krajiny, ktorý sa stane víťazom Tour de France. Naopak, z najlepšej trojice celkového poradia vypadol Francúz Julian Alaphilippe. Peter Sagan sa nezapojil do boja o etapové víťazstvo a sústredil sa na splnenie limitu. Nikto z konkurentov ho už nemôže bodovo predstihnúť v súťaži o zelený dres. V nedeľu bude v hre posledných 70 bodov, čo pri Saganovom 85-bodovom náskoku pred druhým Eliom Vivianim znamená, že ak príde do cieľa v Paríži, stane sa rekordný siedmy raz víťazom bodovacej súťaže na Tour de France.

Dej predposlednej etapy sa odohrával najmä v stúpaní Val Thorens (33,4 km, 5,5 %), kde spočiatku kontroloval situáciu tím Jumbo-Visma. Ten pripravoval pozíciu pre Stevena Kruijswijka, ktorý chcel zaútočiť na pódiové umiestnenie. Približne dvojminútový náskok si vypracovala šesťčlenná vedúca skupina, v ktorej boli aj kvalitní vrchári ako Michael Woods (EF Education First), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) či Ilnur Zakarin (Kaťuša-Alpecin). Na vysoké tempo zredukovaného pelotónu nestačil Richie Porte, ktorému patrilo 10. miesto v celkovom poradí.

Trinásť kilometrov pred cieľom stratil kontakt s hlavným poľom Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ktorý 14 dní strávil v žltom drese. Zaostávať začal aj Romain Bardet (AG2R La Mondiale), ktorý hájil bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže. Na rovnakej méte si z vedúcej skupiny nastúpil Vincenzo Nibali a útočil na svoje šieste etapové víťazstvo na "Starej dáme". Jeho približne minútový náskok sa šesť kilometrov pred cieľom vydal zmazávať Simon Yates, ku ktorému sa neskôr pridal Warren Barguil či duo Movistaru Nairo Quintana a Marc Soler. Z tohto útoku však napokon nič nebolo.

Šampiónom vo veku 22 rokov

V skupine pretekárov bojujúcich o celkové poradie sa dlho nenastupovalo, čo vyhovovalo strojovému tempu Nibaliho. Rakúšan Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) sa snažil pripraviť pozíciu pre tímového kolegu Emanuela Buchmanna, ale ten nemal síl na to, aby sa posunul v celkovej klasifikácii vyššie. Tím Ineos situáciu kontroloval a udržal žltý dres Egana Bernala i druhé miesto Gerainta Thomasa. "Žralok z Mesiny", ako znie prezývka Vincenza Nibaliho, napokon triumfoval na stúpaní Val Thorens s náskokom desiatich sekúnd pred majstrom sveta Alejandrom Valverdem.

Egan Bernal sa tak stal vo veku 22 rokov víťazom 106. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Tím Ineos nadviazal na rok 2012, keď jeho predchodca Team Sky získal celkového double. Vtedy triumfoval Brit Bradley Wiggins pred krajanom Chrisom Froomom. Na tretie miesto sa posunul Steven Kruijswijk, no najlepší výsledok na Grand Tour dosiahol aj štvrtý Emanuel Buchmann.

20. etapa (Albertville - Val Thorens, 59 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) (Bahrain-Merida) 1:51:53 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +10 s, 3. Mikel Landa (Šp.) Movistar +14, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos +17, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +17, 6. Rigoberto Urán (Kol.) EF Education First +23, 7. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +23, 8. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +23, 9. Wout Poels (Hol.) Ineos +30, 10. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +30.

Poradie po 20. etape /žltý dres/: 1. Egan Bernal (Kol.) Ineos 79:52:52 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:11 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:31, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:56, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 3:45.

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 309 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 203, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 198, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 180

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok