S Rusmi môžeme preraziť aj v Afrike. Danko vidí unikátnu možnosť

TA3 SITA
27.7.2019 16:01

Slovensku sa ponúka unikátna možnosť, ktorú by si nemalo nechať ujsť. Myslí si to predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko, ktorý to uviedol v súvislosti s tým, že na začiatku mesiaca rokoval v Moskve s viacerými predstaviteľmi afrických štátov aj o obchodných možnostiach.

S Rusmi môžeme preraziť aj v Afrike. Danko vidí unikátnu možnosť
TASR/Jakub Kotian

Okrem priamych zmlúv s africkými partnermi dostali podľa neho slovenskí podnikatelia možnosť spolupracovať s ruskými firmami na expandovaní na čiernom kontinente, informoval Dankov hovorca Tomáš Kostelník. Danko sa spolu s viacerými poslancami a tridsiatkou slovenských podnikateľov pred mesiacom zúčastnil podnikateľskej misie v Rusku. Na tej sa slovenskí výrobcovia a zamestnávatelia stretli s viacerými ruskými náprotivkami a ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom, s ktorými diskutovali o možnostiach investovania a expandovania na ruský trh.

Zároveň šéf parlamentu vystúpil aj na medzinárodnom fóre Rozvoj parlamentarizmu, kde bolo zúčastnených aj niekoľko desiatok predsedov parlamentov afrických krajín. Jedným z hlavných posolstiev tohto fóra bolo aj nadviazanie väčšej spolupráce s africkým kontinentom.

„Rusi získali na čiernom kontinente vynikajúce pozície. O spoločných investíciách rokujú už dlhodobo, a to sa odrazilo aj na obchodnej bilancii medzi Ruskou federáciou a Afrikou. Chystajú sa tam však investovať v ešte väčšej miere a vo viacerých sférach. A práve na túto spoluprácu prizvali aj Slovensko, “ uviedol Danko. Podľa neho v obchodných štatistikách s Afrikou sa pritom Rusko a Čína dostali do popredia. Kým Spojeným štátom klesol za päť rokov vývoz do Afriky o tretinu, Rusko sa môže pochváliť rekordnými číslami obchodu.

Po moskovskom medzinárodnom fóre sa navyše v októbri chystá v Soči veľká konferencia, kam majú prísť zástupcovia takmer všetkých afrických štátov. Medzištátne spolupráce, k akým bolo Slovensko prizvané, dnes už fungujú medzi viacerými krajinami. Napríklad s ruskými partnermi v oblasti železničnej prepravy v Egypte podnikajú Maďari. „Túto šancu musíme využiť aj my pre naše slovenské firmy. Musíme otvoriť dvere našim podnikateľom a ukázať svetu, že Slovensko nie je len montážnou dielňou, “ uzavrel Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok