Na následky fajčenia zomierajú milióny ľudí, štáty by mali pomôcť

TA3 TASR
27.7.2019 08:43

Množstvo štátov svojim občanom skomplikovalo a predražilo fajčenie, avšak nezaviedli dostatok opatrení na to, aby im pomohli s fajčením prestať. Vo svojej správe to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia.

Na následky fajčenia zomierajú milióny ľudí, štáty by mali pomôcť
SITA/AP

Takmer päť miliárd ľudí, alebo 65 percent svetovej populácie, žije v krajinách, ktoré zaviedli aspoň jedno z odporúčaní WHO v boji proti fajčeniu, čo je štyrikrát viac než v roku 2007. Avšak len 2,4 miliardy ľudí žijú v krajinách, ktoré aktívne pomáhajú svojim obyvateľom s fajčením prestať. WHO v tejto súvislosti štátom odporúča, aby doktori počas zdravotných prehliadok fajčiarom pomáhali a radili.

Krajiny by mali podľa WHO tiež zavádzať linky pomoci, ktoré môžu fajčiarom poskytnúť osobnejšiu pomoc a podporu. Mnohé opatrenia pritom podľa organizácie môžu dobre fungovať tandemovo. Ako príklad uviedla WHO Brazíliu, ktorá zaviedla grafické varovania na škatuľkách od cigariet a následne zaznamenala podstatný nárast volaní na núdzovú linku.

Organizácia odhaduje, že každý rok zomrie na následky fajčenia osem miliónov ľudí, pričom fajčenie taktiež ročne spôsobuje škody v hodnote 1,4 miliardy dolárov (1,25 miliardy eur) na zdravotných nákladoch a zameškaných pracovných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok