Rozpáleným mestám má pomôcť zelená infraštruktúra za milióny

TA3 SITA
26.7.2019 09:48

Zmierniť prehrievanie miest pomôže zelená infraštruktúra. Ako informoval Michal Feik z komunikačného odboru ministerstva pôdohospodárstva, ministerstvo schválilo za posledné tri roky viacero projektov na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry, na nákup nízkoemisných vozidiel verejnej dopravy či na budovanie prestupných dopravných terminálov.

Rozpáleným mestám má pomôcť zelená infraštruktúra za milióny
TASR/Erika Ďurčová

Globálna zmena klímy sa prejavuje

Projekty sú financované z Integrovaného regionálneho operačného programu . „Horúce teploty a sucho netrápia len poľnohospodárov, ale aj obyvateľov miest. Globálna zmena klímy sa v týchto dňoch prejavuje najmä rekordne vysokými teplotami, ktorých účinky však vieme zmierňovať. V mestách potrebujeme viac zelene, menej asfaltu či betónu. Sústrediť by sme sa mali aj na podporu ekologickejšej dopravy ako je najmä verejná alebo cyklistická doprava,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach pôjde 33 miliónov eur. Financie sú určené na budovanie parkov, zelených stien a striech, revitalizáciu vnútroblokov, prácu s dažďovou vodou alebo na znížovanie hluku. Agrorezort dosiaľ pre tento účel podporil 61 projektov. Na obnovu a rekonštrukciu už existujúcich a budovanie nových cyklistických komunikácií, výstavbu doplnkovej cyklistickej infraštruktúry a tiež na propagáciu a zvyšovanie atraktivity cyklistickej dopravy vo verejnosti, pôjde do regiónov 81,8 milióna eur. Dosiaľ bolo schválených 102 cyklistických projektov po celom Slovensku.

Elektrobusy aj hybridné vozidlá

Agrorezort schválil aj 21 projektov na zvýšenie atraktivity verejnej dopravy. Z fondov Európskej únie je na to vyčlenených 35,1 milióna eur. Vďaka nim mestá a obce budujú prestupné terminály, záchytné parkoviská či projekty na zlepšenie informovanosti verejnej dopravy. Ministerstvo bude modernizovať aj vozidlový park autobusov mestskej hromadnej dopravy. Na tento účel vyčlenilo približne 21 miliónov eur. Vďaka eurofondom z IROP jazdí v Bratislave 18 elektrobusov, v Žiline pribudlo 22 nízkoemisných a hybridných vozidiel, z toho dva elektrobusy a v Košiciach nakúpili deväť nízkoemisných autobusov a deväť elektrobusov.

„Opatrenia majú prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. Investičnou prioritou je zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a tiež zlepšovanie ekologicky priaznivých dopravných systémov, vrátane nízkouhlíkových. Vďaka tomu budú naše mestá zelenšie, v lete sa budú menej prehrievať, doprava bude ekologickejšia a vzduch čistejší,“ uzavrela ministerka Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok