Amerického repera neprepustili, Trump za to kritizuje premiéra

TA3 TASR
26.7.2019 07:32

Americký prezident Donald Trump kritizoval švédskeho premiéra Stefana Löfvena za to, že nezabezpečil prepustenie amerického repera A$AP Rockyho. Toho obžalovala švédska prokuratúra v súvislosti s júnovou bitkou v Štokholme, pričom vo väzbe ostane do začiatku súdneho procesu, ktorého termín má byť stanovený na budúci týždeň.

Trump je sklamaný

"Som veľmi sklamaný z neschopnosti premiéra Stefana Löfvena konať. Švédsko zradilo našu afro-americkú komunitu v Spojených štátoch," napísal americký prezident na Twitteri.

 

 


"Dajte A$AP Rockymu jeho SLOBODU. Robíme tak veľa pre Švédsko, no nezdá sa, že by to fungovalo aj naopak. Švédsko by sa malo zamerať na svoj skutočný problém so zločinom," uviedol Trump v ďalšom príspevku na tejto sociálnej sieti.

 

 


K zatknutiu 30-ročného Rakima Mayersa - čo je rodné meno repera - došlo 3. júla, tri dni po pouličnej bitke, ktorá sa odohrala po jeho koncerte vo švédskom hlavnom meste. Polícia zatkla okrem repera aj ďalších troch členov jeho tímu. Mayers na margo incidentu uviedol, že konal v sebaobrane. Prokurátor sa rozhodol vzniesť voči reperovi obvinenia po tom, ako si preštudoval videozáznamy z bitky, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Mayers a dve ďalšie osoby sú obvinené z ublíženia na zdraví. Reperovi pritom podľa agentúry Reuters hrozí v prípade uznania za vinného až dvojročné väzenie.

Chce sa za neho zaručiť

Trump ešte minulý týždeň vyzval Löfvena, aby repera prepustil, a uviedol, že je ochotný osobne sa zaručiť za jeho prepustenie na kauciu. Löfven prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že nemieni do reperovho prípadu nijako zasahovať. Trump vo svojich príspevkoch na Twitteri podporil aj reperovo tvrdenie, že pri bitke konal v sebaobrane."Pozrel som si nahrávky A$AP Rockyho, a bol prenasledovaný a obťažovaný provokatérmi. Jednajte s Američanmi férovo!" napísal vo štvrtok na Twitteri.

Švédsky prokurátor Daniel Suneson však vo štvrtok povedal, že na vznesenie obvinení voči reperovi mal dostatok dôkazov. "Mal som na posúdenie viac materiálu, než len ten, ktorý bol k dispozícii na internete," uviedol v tejto súvislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok