V kauze miliónových zmeniek mal figurovať aj nebohý právnik

TA3 SITA
25.7.2019 20:18

Stíhaní muži v kauze miliónových zmeniek tvrdia, že rokovania, ktoré viedli k podpísaniu sporných dokumentov, sprostredkoval nebohý právnik Ernest Valko. Prokurátor a Markíza ale zmenky a Valkovu údajnú účasť pri ich vzniku považujú za nedôveryhodné výmysly.

V kauze miliónových zmeniek mal figurovať aj nebohý právnik
TASR/Martin Baumann

Obžalovaní v kauze zmeniek Marián Kočner a Pavol Rusko už dávnejšie avizovali, že riešiť situáciu okolo kúpy Gamatexu prostredníctvom zmeniek navrhol nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. "Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu," konštatuje Markíza.

Dve zmenky boli v prípade v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. Informáciu o zapojení nebohého právnika do kauzy zmeniek priniesol portál tvnoviny.sk.

V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené. Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Súdny proces v kauze miliónových zmeniek sa začal tento týždeň v pondelok, pokračovať bude v pondelok 29. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok