Počas SNP velil partizánom. Prezidentka blahoželala Bachnárovi

TA3 TASR
25.7.2019 18:05

Prezidentka Zuzana Čaputová zablahoželala k 100. narodeninám poslednému žijúcemu veliteľovi židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní Alexandrovi Bachnárovi. Jeho životný príbeh považuje za obdivuhodný a nesmierne inšpirujúci.

Počas SNP velil partizánom. Prezidentka blahoželala Bachnárovi
SITA/Jana Birošová

"To je teda naozaj niečo zvláštne, aby niekto, kto dnes sedel v Paríži, dokázal prísť jedného starého škaredého človeka osláviť. Toto je niečo mimoriadne a mám dojem, že si to treba zvlášť oceniť," povedal Bachnár pri návšteve Čaputovej v bratislavskom zariadení pre seniorov.

capuu_ac1100ae-d11a-a73a.jpg

Prezidentka mu odovzdala kyticu so slovami vďaky. "Skláňam sa pred všetkým, čo ste v živote dokázali," povedala a zablahoželala mu k jubileu. Zariadenie pre seniorov navštívila po tom, ako sa vrátila z oficiálnej návštevy v Paríži.

Alexander Bachnár je dnes posledným žijúcim veliteľom slávnej židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní. Skupina sa zrodila v koncentračnom a pracovnom tábore Nováky, tajne zhromažďovala zbrane a udržiavala kontakty s partizánmi v okolí. Po vypuknutí SNP bol veliteľom roty. Po vojne pracoval ako novinár. V 50. rokoch ho však poslali do výroby a o prácu novinára prišiel druhýkrát po sovietskej okupácii v roku 1969. Po Novembri 1989 bol tajomníkom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok